Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Dülgeroğlu, Erdek´teki tarih talanına dikkati çekti

Dülgeroğlu, Erdek´teki tarih talanına dikkati çekti

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nde (BANÜ) düzenlenen ?3. Uluslararası Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü?

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nde (BANÜ) düzenlenen ?3. Uluslararası Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü?, ?Bandırma´nın geleceği? konulu sempozyumda konuşan Uludağ Üniversitesi emekli öğretim üyesi Ercan Dülgeroğlu, Erdek´ten kaçırılan tarihi ve arkeolojik yapıtlar üzerinde de durdu.
Kyzikos antik kentinin yıllarca yağmalandığına dikkati çeken Dülgeroğlu, şu değerlendirmede bulundu:
?1902 yılında, devletimizin izniyle İngilizlere, Kyzikos´ta kazı yapma izni verilmişti. Bu kazılardan çıkarılan yapıtlar kim bilir nerededir. ?Khatitler´ dönemine ait olup, Erdek´in Ormanlı köyündeki kiliseden çıkarılan ?Üç Güzeller´ heykeli, hâlen Bergama Müzesi´nde sergileniyor. Bu heykelin kabartmasının altındaki ?Yolun açık olsun ve beni hatırla´ yazısı, belki de o zamanlardan, asırlar sonrasına iletilen bir dilek gibi yorumlanabilir. Bugün, ülkemize gelip ot, taş veya bunun gibi şeyleri toplayanlara her zaman şüpheyle yaklaşmalıyız.?

Kyzikos´tan çıkarılan mermer heykellerin, eski dönemlerde, tarihi yapıtlar konusunda hiçbir bilgisi olmayan yöre halkı tarafından kireç kuyularında yok edildiğinin, Erdek´in eski kaymakamı Reşit Mazhar Ertüzün´in kitaplarında anlatıldığına işaret eden Dülgeroğlu, ?Bu kitaplarında kaymakam, yöre insanlarının, ?Kireç ocaklarına attığımız çıplak kadın heykelleri, yanarak yok olurken bile gülümsüyordu´ sözlerine yer vermişti. Bu topraklardaki görkemli tarih, kaybolmamak için direniyor? dedi.
KAPIDAĞ ADAYA DÖNÜŞEBİLİR
Antik dönemlerde ada konumunda bulunan Kapıdağ´ın daha sonra yarımadaya dönüştüğünü belirten Dülgeroğlu, şunları söyledi:
?Ancak son dönemlerde küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliklerine paralel olarak Kapıdağ yöresi ve Erdek Körfezi´ndeki su yükselmesi, yılda yaklaşık 7 santimetrelik bir su yükselmesine yol açıyor. Bu şu anlama gelir. Gelecek dönemlerde Kapıdağ, yeniden ada durumuna dönüşebilir. Şurası da bir gerçektir ki, küresel ısınma, 2030´larda toplumsal yaşamı vuracaktır. Bu nedenle iklim değişiklikleri ve çevre koşullarını göz önüne alarak kalkınma planlarını buna göre yapmalıyız.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli