Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Akın, hükümet ´Neden döviz üzerinden alım garantisi verdi?´

Akın, hükümet ´Neden döviz üzerinden alım garantisi verdi?´

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ?Halkımıza elindeki dövizi bozdurma çağrıları yapılırken, Çayırhan Elektrik Üretim Santralı için 15 yıl boyunca milli paramız yerine neden döviz üzerinden alım garantisi verilmiştir? diye sordu.

Akın, Çayırhan enerji üretim alanı ile kömür rezerv alanının özelleştirme ihalesini TBMM gündemine taşıdı.
Başbakan Binali Yıldırım´ın yanıtlandırması istemiyle bir soru önergesi veren Akın, üretilecek elektriğe 15 yıl boyunca yüksek fiyattan alım garantisi verilmesini eleştirdi.
İşte! Akın´ın soru önergesi: ?06.02.2016 tarihinde Ankara ili Nallıhan ilçesi Çayırhan mevkiinde bulunan Elektrik Üretim A.Ş´ye ait enerji üretim alanı ile kömür rezerv alanının işletme hakkının verilmesine yönelik özelleştirme ihalesi yapılarak sonuçlandırılmıştır. Açık eksiltme yöntemi ile yapılan ihaleye göre Çayırhan´da kurulacak elektrik üretim santralinde üretilecek elektrik 6,04 cent/kWh, yani 22,65 krş/kWh bedelle 15 yıl boyunca Elektrik Üretim A.Ş tarafından satın alınacak. Ortaya çıkan fiyat 2016 yılı ortalama toptan üretici fiyatı olan 14,57 krş/kwh´ın çok üstündedir. Bu koşullarda ihalede oluşan fiyat 2016 yılı toptan elektrik fiyatının % 60 fazlası, Şili´deki güneş elektriği fiyatının ise tam iki katı olmuştur. Teknik olarak tamamlanan ihalenin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)nun görüşüne sunulacağı belirtiliyor. Bu konuyla ilgili olarak; Yüksek fiyat oluştuğu ve kamu zararı oluşturacağı açık olarak ortaya çıkmış olan bu ihalenin Özelleştirme İdaresi Yüksek Kurulu tarafından onaylanmaması yönünde hükümetinizin bir çalışması var mıdır? Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere hükümetiniz tarafından halkımıza döviz bozdurma çağrısı yaparak alışverişlerin dövizle değil de milli para ile yapılması yönünde kampanyalar yapılırken Çayırhan Elektrik Üretim Santrali için 15 yıl boyunca milli paramız yerine döviz üzerinden alım garantisi verilmesinin nedeni nedir? Yenilenebilir enerjide devlet 10 yıl alım garantisi verirken bu projede 15 yıl alım garantisi verilmiş olması adil midir? Yerli kömür desteği kapsamında başka hangi kömür rezerv alanları için benzer modelle ihaleler yapılacaktır? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından halen Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar askıda iken yöre halkından ve ülke genelinden itirazlar gelmişken, onay ve izinleri tamamlanmamış bir projenin ihalesinin yapılması mevzuata uygun mudur? Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bu ihaleyi yaparken ulusal planlama, doğa koruma mevzuatı, taraf olduğumuz uluslararası doğa koruma ve iklim sözleşmelerini dikkate almış mıdır??

Haber Merkezi



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı