Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytin Camiası Ayvalık´ta buluştu

Zeytin Camiası Ayvalık´ta buluştu

Dünyanın tüm zeytin coğrafyalarını toplantı, panel ve sunumlarla yakınlaştırmayı, ortak sorunlara çözüm için uluslararası köprüler kurmayı hedefleyen ilk Slow Olive Ayvalık´ta yapılıyor.

Ayvalık Belediyesi ile Slow Food işbirliğiyle düzenlenen ve 14-17 Nisan tarihleri arası devam edecek olan "Slow Olive" etkinliğinde yerli ve yabancı konuşmacılar zeytini ve yaşamdaki yeri ile etkisini anlatıyor.
"Slow Olive" Ayvalık Belediyesi ev sahipliğinde Alibey Kültür Merkezi´nde sinema sanatçısı Tuncel Kurtiz´in zeytin ile ilgili konuşmasının yer aldığı ses kaydının dinletilmesi ile başladı.
Dört gün sürecek çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ayvalık Belediye Başkanvekili Ufuk Ova, uluslararası düzeydeki bu etkinliğin Ayvalık´ta yapılmasından ve zeytinin Ayvalık´ta konuşuluyor olmasından mutluluk duyduklarını belirtti.
17 Nisan Pazar gününe kadar sürecek olan etkinliğe Fransa, Tunus, Ürdün, Lübnan, Filistin, Fas, Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz ve Türkiye´den üretici, aktivist, basın mensubu, aşçı ve akademisyenlerden oluşan 60 kadar delege katıldı.
150 ülkede yüz binlerce üyesi olan Uluslararası Slow Food hareketinin iki yılda bir gerçekleştirdiği etkinliklerin Türkiye etabının birincisi olan Ayvalık´taki etkinlik Ayvalık Belediyesi´ne ait Alibey Kültür Merkezi´nde gerçekleşiyor.
Slow Food Delice Lideri Ali Kürşat, organizasyonun Türkiye´nin en önemli zeytin üreticisi konumundaki Ayvalık´ta yapılmasının her şeyden önce Ayvalıklı bir üretici olarak kendisini çok memnun ettiğini açıkladı.
Konuşmasını İtalyanca yapan Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı Başkanı Pierro Sardo, İtalya´da peynir ve şaraplara önem verdiklerini ancak zeytine gerektiği önemi vermediklerini paylaştı.
Sardo ?Oysa dünyada zeytin ağacı açısından İtalya çok şanslı. Sadece 100 yaşını aşmış durumda olan 7 bin adet zeytin ağacı var. Ama İtalyan zeytinyağı dünyada bir numara ama ne yazık ki son yıllarda bakıldığında biyo çeşitliliğe gereken önem verilmediği için zeytinyağı üreticisi başka sektörlere yönelmeye başladı. Zeytinyağı üretiminden çıkmaya başladı ve böylelikle İtalya´da zeytinyağı üretiminde hızlı bir daralma yaşandı. Bu dolayısıyla dünya zeytinyağı piyasasını olumsuz yönde etkiledi? diye konuştu.
Petrol ile zeytinyağının birbirinden farklı olduğunun altını çizen Sardo, ?İtalyanlar olarak en büyük hatamız elimizde zeytinyağı gibi değerli bir ürün varken, bizler farklı üretim alanlarına kaydık. Oysa çocuklarımıza zeytin ağacının önemini ve zeytinin çeşitliliğini anlatmadık anlatamadık. Şimdi ise gerçeği görünce üreticimizi yeniden zeytinyağı üretimine çekebilmek için çabalarımız oluyor. Şimdi üreticilerimize ve gelecek nesillere zeytin ve zeytin çeşitliliğini ve bu çeşitliliğin İtalyan ekonomisine daha çok kazandırılması için çabalarımız sürüyor? dedi.
Açılışta konuşan Ayvalıklı zeytin üreticilerinden İklim İçin Kampanyası aktivisti Ömer Madra, zeytinin tarihçesini anlattı.
Zeytin ağacının binlerce yıldır insanlığın emrinde olan bir ağaç olduğunu belirten Madra, tarih boyunca zeytin ağacı ve zeytin üzerine çıkarılan absurd bilgilerin doğruluk payının bulunmadığını neşeli bir anlatımla katılımcılara anlattı.
Yazar Artun Ünsal, Türkiye´nin bir zeytinyağı ülkesi olmadığını ileri sürdü.
Türk insanının et yemeyi seven bir toplum olduğunu kaydeden Artun Ünsal ?Bu yüzden de hiç kimse kimseyi aldatmasın. Bugün Yunanistan 20 kilo, İtalya 30-40 kilo kişi başı yağ tüketirken, ülkemizde zeytinyağı tüketimi sadece 1 litre civarında. Hal böyleyken zeytinyağı ülkesi olduğumuzu söyleyebilmemiz mümkün değildir. Dünyanın en pahallı benzinini yakan, dünyanın en pahalı etini yiyen bir ülkeyiz. Ama zeytinyağı bize pahalı geliyor? dedi.
İlk günkü programın devamında katılımcılar zeytinlikler arasında yürüyüş yaptı, ardından deniz kenarında zeytin ağaçları arasında hazırlanan ikramları Ayvalık Belediye Zeytin Çekirdekleri´nin konseri eşliğinde tattı.
Etkinlikte zeytinin biyoçeşitliliğinin sergileneceği pazar sergisinin ise 15 Nisan Cuma (bugün) sabah 08.00´de başlayacağı bildirildi.
Türkiye´nin dört bir köşesinden gelen zeytinlerin sergileneceği pazar yerinde Çoruh nehrinin kıyısında, baraja kurban gitmesi beklenen ağaçların zeytini Butko´dan Mardin, Derik´in halhalısına kadar birbirinden farklı 30´a yakın yeşil ve siyah zeytinin tadıma sunulacağı pazar yerinin etkinliğin en renkli aktivitelerinden biri olacağı dile getirildi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli