Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

CHP´li Akın Balıkesir esnafının ?Lebalep´ battığını açıkladı

CHP´li Akın Balıkesir esnafının ?Lebalep´ battığını açıkladı

Esnafın tüm taleplerinin karşılanmasının mümkün olduğunu ifade eden Akın ?Virüs kadar ?Lebalep´ kongrelerini yapan iktidarda risklidir.? dedi.

Esnafın tüm taleplerinin karşılanmasının mümkün olduğunu ifade eden Akın ?Virüs kadar ?Lebalep´ kongrelerini yapan iktidarda risklidir.? dedi.
Balıkesir´in Türkiye´nin risk haritasında ?çok yüksek riskli iller? arasında yer alması üzerine CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın görüşlerini paylaştı.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Gönen ilçesinde Gönen Kahveciler Odası, Gönen Hırdavatçılar Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Esnaf Odası ile Atatürkçü Düşünce Derneği Gönen Şubesi´ni ziyaret etti. Gönen esnafını da gezen ve dertlerini dinleyen Ahmet Akın, Balıkesir´in ?çok riskli iller? arasında yer alması ile kısıtlama ve yasakların devam etmesinin sonuçlarından esnafın, işsizlerin, çiftçinin ve vatandaşların mağdur edilmemesi için tüm önlemlerin iktidar tarafından alınması gerektiğini söyledi.
?Riski yaratan virüs kadar, kapalı esnaf dükkanının 200 metre ötesinde lebalep kongrelerini yapan iktidar da risklidir? diyen Akın, şunları söyledi: ?Kontrollü normalleşme adımlarının atıldığı bugünlerde Balıkesir´in kırmızı bölgede olması aylardır kapalı olan esnafımızı daha da zora sokuyor. Balıkesir´de esnafımız lebalep batıyor. İktidar esnafın çığlığına kulağını tıkamış durumda. İnsanlarımız virüsten değil açlıktan ölme noktasına geldi. Kahveciler, kafeler, çay ocakları, çay bahçeleri, halı saha işletmecileri, internet kafeler aylardır kapalı. Burada çalışan insanlarımız evlerine ekmek götüremiyor. İstedikleri bu kötü günlerde devletin sıcak elini hissetmek ve güven içinde bu salgının biteceği güne kadar ayakta kalabilmek. Asgari ücret seviyesinde nakit desteği istiyorlar. Banka ve kredi borçlarının, elektrik, su, doğalgaz faturalarının ertelenmesini istiyorlar. Esnafın tüm taleplerini karşılamak mümkün. Bu bir siyasi tercih meselesi olup, iktidar esnafın, çiftçinin, sanayicinin, vatandaşın yanında durmayı tercih etmiyor. Varsa yoksa yandaşı koruyup kollamak.?
Pandemide enerji desteklemesi için acil uygulanması gereken önerilerini iktidara bir kez daha hatırlatan Akın, 6 maddeden oluşan önerilerinin hayata geçirilmesi durumunda esnafın rahat bir nefes alacağını kaydetti.
İşte! Akın´ın önerileri: ?1- Salgın sürecinde elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemeyen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın borçları faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenip en az 12 eşit vadede ödenmesini sağlayacak düzenleme yapılmalıdır. 2- Elektrik Tüketim Desteğinden yararlanan haneye ilave olarak salgın sürecinde sosyal yardım programının kapsamından yararlanan ihtiyaç sahipleri de pandemi sürecinde destek kapsamına alınmalı. 3- Şubat ayında Meclis´ten geçen 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna Ek Madde 13 ile eklenen ve Cumhurbaşkanına 1 yıl borç erteleme yetkisi veren düzenlemeye ?COVİD-19 Salgın hastalığının´ da eklenmesi. Bilindiği üzere bu kanunda ?salgın hastalık´ afet olarak kabul edilmemiş. Ancak COVİD-19´dan daha büyük bir afet olabilir mi? 4- Çiftçinin su ve elektrik borcu en az 2 yıl ertelenerek faizsiz taksitle ödeme kolaylığı sağlanmalı. 5- Sanayicini. Esnafın ve tüm vatandaşların talebi olan elektrikte ÖTV, fon, TRT payı kaldırılmalı, KDV % 1´e düşürülmeli. Komisyonlarda bekletilen kanun tekliflerimiz TBMM Genel Kurulu´nda görüşülerek kanunlaşmalı. 6- Doğalgazda ÖTV kaldırılmalı ve KDV % 1´e indirilmeli. Komisyonlarda bekletilen kanun tekliflerimiz TBMM Genel Kurulu´nda görüşülerek kanunlaşmalı.? Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli