Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Balıkesir lokantacıları sağlık için tuzu azaltıyor

Balıkesir lokantacıları sağlık için tuzu azaltıyor

Balıkesir Sağlık Müdürlüğüne bağlı birimler tarafından yapılan çalışmayla il genelinde lokantaların çalışanları ve müşterilerine aşırı tuz kullanımının sakıncaları anlatıldı.


İl Sağlık Müdürlüğünce geçen yıl başlatılan Aşırı Tuz Tüketimi ve Sağlık Projesi´nde çalışmalar devam ediyor.
Balıkesir Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Necati Kelemençe, yaptığı açıklamada, proje kapsamında geçen yıl kamu kurum ve kuruluşlarının yemekhanelerinde tuz eğitimleri verdiklerini, broşür ve afişler asıldığını söyledi.
Projenin ikinci ayağını oluşturan bu yılki çalışmalar kapsamında, il merkezindeki 650 lokanta sahibine tuz kullanımını azaltmaya yönelik bilgi mesajı gönderdiklerini ve 73 lokantaya ziyaret gerçekleştirdiklerini anlatan Kelemençe, ziyaretlerde çalışanlara ve müşterilere aşırı tuz kullanımının sağlık açısından zararlarını anlattıklarını ifade etti.
Kelemençe, Türkiye´de tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği değerin yaklaşık üç katı düzeyinde olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde yer almaktadır. Hipertansiyon ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, osteoporoz ve böbrek hastalıkları ile de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Tuzu azaltmak değiştirilebilir bir davranıştır, bu yüzden damak tadınızı daha az tuzlu yemeğe alıştırın, sağlığınızın tadı kaçmasın. Sağlığınız için daha az tuz tüketin." Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu