Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Bandırma´nın düşman işgalinden kurtuluşu kutlandı

Bandırma´nın düşman işgalinden kurtuluşu kutlandı

Son Kurşun Anıtı´nda İstiklal Marşı´nın söylenmemesi eleştirildi

Bandırma´nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü törenlerle kutlandı. İlk tören, cumhuriyet alanında gerçekleşti. Törene, Kaymakam Günhan Yazar, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 6 Ana Jet Üssü ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Oğuz Okuyucu, Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yeniçeri, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, gaziler, kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı söylendi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun yaptı.
Bandırma´nın, Kurtuluş Savaşı´nda çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Tosun, şunları aktardı :
?´Ya istiklal, ya ölüm´ parolasıyla ordumuz ve milletimiz bir bütün olmuştur. Tam 97 yıl önce bugün 17 Eylül 1922´ de Yarbay Vecihi Bey komutasındaki, kahramanlarımız, kalan son palikarya kırıntılarını da, aşığı olduğumuz bu kentten, Bandırma Ayyıldız Tepe´den denize dökmüştür.
Ayyıldız Tepe´de kahramanca savaşan, düşmana son kurşunu sıkan ve şehit olan başta Yarbay Vecihi Bey olmak üzere 80 şehidimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Kurtuluş mücadelesinin başında, Bandırma Vapuru´nun isminde biz varız. Destanları kıskandıran Kurtuluş Savaşımızın, son kurşununda biz varız. Biz Bandırmayız. Biz Bandırmalıyız. İşte bunun için çok gururluyuz. Bugün bu gururu bir kez daha ve yürekten yaşıyoruz. Bandırmamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü hepimize kutlu olsun. 8 Ekim 1922´de Bandırma´yı ziyaret eden yüce Önder Atatürk , ?Milletimiz çalışkandır. Bu fazileti taşıyan Bandırmalıların şehirlerini imar edeceklerinden, hâlen barut ve is kokan bu beldeyi mamur hale getireceklerinden asla şüphe etmiyorum´ demiştir. Barut ve is kokan Bandırma´yı yeniden kalkındıran, bu kente hizmet etmiş olan,
geçmişten bugüne herkese çok teşekkür ediyorum. Demokrasinin, çağdaşlığın, kültür ve sanatın, barış ve kardeşliğin kenti Bandırma, Atatürk´ü haklı çıkarmıştır. Halkımızın büyük bir destekle görev verdiği bizler, sorumluluğumuzun farkındayız. Tarihi, kültür değerleriyle sevdalısı olduğumuz Bandırma´ya Bandırma Belediyesi olarak hizmet etmek gururların en büyüğüdür. Bizler de halkımızla birlikte kararlar vererek, barış ve kardeşliğin kenti Bandırma´yı zenginlik ve refahın olduğu bir kent durumuna getirmek için, sizlerin gurur duyacağı bir Bandırma için çok çalışacağız.
Cumhuriyet alanındaki tören bir öğrencinin şiir okuması ve folklor gösterisiyle sona erdi.
SON KURŞUN ANITI´NDA İSTİKLAL MARŞI YOK
İkinci tören Son Kurşun Anıtı´nda gerçekleşti. Anıta Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye adına çelenk sunumunu saygı duruşu ve saygı atışı izledi. Kuran-ı Kerim ve duanın ardından katılımcılara pilav-ayran ikram edildi.
Önceki yılların aksine, Son Kurşun Anıtı´nda bu yıl ilk kez İstiklal Marşı söylenmedi. Vatandaşlar ?Her yıl burada da İstiklal Marşı´mız söylenirdi. Bu yıl söylenmemesine bir anlam veremedik? dediler.
Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı