Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Başaran, yaşlılarımıza hürmeti ömrümüze berekettir

Başaran, yaşlılarımıza hürmeti ömrümüze berekettir

Allah yolunda öldürülen Müslümana şehit denir. Şehitlik, Allah katında yüksek bir rütbedir.

Allah yolunda öldürülen Müslümana şehit denir. Şehitlik, Allah katında yüksek bir rütbedir.
Şehit, Allah´ın huzurunda diri olarak hazır bulunup rızıklandırılacağı ve cennete gireceğine şehadet olunduğu için bu adı almıştır.
Kur´an-ı Kerim´de şehitler hakkında şöyle buyruluyor:
?Allah yolunda öldürülenlere (şehitlere) ?ölüler´ demeyin. Bilakis onlar diridirler, lakin siz onu anlayamazsınız.?
Şehitler hakkında Peygamber Efendimiz de şu müjdeleri veriyor: ?Şehidin kul borcundan başka bütün günahlarını Allah affeder.?
?Hiç kimse cennete girdikten sonra bütün dünyaya sahip olsa bile tekrar dünyaya dönmeyi arzu etmez. Yalnız şehitler, gördükleri hürmet ve kerametten dolayı dünyaya dönüp on defa şehit olmayı arzu ederler.?
Allah yolunda vatan ve millet uğrunda canlarını feda eden şehitler, ahirette çok büyük sevaba nail olacaklar ve Allah´ın büyük lütfuna ereceklerdir.
Şehitler üç gruba ayrılır:
1. Hem Dünya, Hem de Ahiret Bakımından Şehit
Bu durumda olan şehitler yıkanmaz, üzerlerindeki elbiseleri çıkarılmaz. Öylece namazları kılınarak gömülürler. Şehidin kefeni sırtındaki elbisesidir. Ancak üzerlerinde bulunan ve kefen cinsinden olmayan palto, kalpak, ayakkabı ve silah gibi şeyler çıkarılır. Elbisesi, örtünmesi gereken yerlere eksik gelirse tamamlanır.
Bunlar, şehidlere uygulanan dünyaya ait hükümlerdir. Bunların, yıkanmadan cenaze namazlarının kılınıp elbiseleri ile gömülmeleri için kendilerinde altı şartın bulunması gerekir. Bu şartlar şunlardır: ?Müslüman olmak, ergenlik çağına gelmiş bulunmak, ayhali, lohusa ve cünüp olmamak ve ölümüne sebep olan yarayı aldıktan sonra hayattan yararlanmadan hemen ölmüş olmak.
Bu şartlardan biri eksik olursa şehid yıkanır ve kefene sarılır:
a) Savaşta kâfirler tarafından öldürülen,
b) Üzerinde yara izi olup savaş alanında ölü bulunan,
c) Müslümanlar tarafından haksız yere öldürülen,
d) Asi ve yol kesenlerin öldürdüğü kimseler.
Hem dünya, hem de ahiret hükümleri bakımından şehittirler. Malını, namusunu, canını ve diğer Müslümanları müdafaa ederken öldürülenler de böyle şehittir.
2. Ahiret Bakımından Şehit
Bunlar, yukarıda saydığımız şartlardan bazılarının eksik olması sebebiyle yıkanıp kefene sarılan ve ahiret itibariyle şehit olanlardır. Bunlar, kâfirlerle veya asi ve yol kesicilerle savaşırken yaralandıktan sonra hemen ölmeyip yemek yiyen, su içen, uyuyan, tedavi edilen, savaş alanından başka bir yere nakledildikten sonra ölen, çokça konuşan, alışveriş eden veya aklı başında olduğu hâlde üzerinden bir namaz vakti geçtikten sonra ölenlerdir.
Boğularak, yanarak, bir yıkıntı altında kalarak ölenler, aile ve çocuklarının geçimini sağlamak için helal yoldan çalışıp kazanırken ölen kimseler ile ilim yolunda ölenler de şehittir.
3. Dünya Hükümleri Bakımından Şehit
Bunlar münafık olduğu hâlde Müslüman görünen ve Müslümanların yanında savaşırken öldürülen kimselerdir. Bunlar da görünüşe nazaran yıkanmadan namazları kılınarak elbiseleri ile gömülürler. Ancak inançları olmayıp sadece dünyevi maksatlar için savaşarak öldüklerinden, ahirette, hakiki şehitlere verilecek mükâfattan mahrum kalırlar.
Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bu vatanı bizlere emanet eden bütün ecdadı minnet, şükran ve saygıyla anar, şehitlerimize rahmet niyaz ederim. Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli