Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Nerede o eski Erdek Körfezi?

Nerede o eski Erdek Körfezi?

Erdek’in eski balıkçılarından Ekrem Ünal, “Erdek Körfezi’nin eski dönemlerini özlüyoruz” dedi.

Erdek’in eski balıkçılarından Ekrem Ünal, “Erdek Körfezi’nin eski dönemlerini özlüyoruz” dedi.

Eski dönemde Erdek Körfezi’ndeki balık popülasyonunun çok zengin olduğunun altını çizen Ünal, şunları aktardı:

“O yıllarda deniz çok daha verimliydi. Şimdi ise kirliliğin yanı sıra büyük gırgırlar ve trol avcılığı denizimiz vurdu. Marmara Denizi önlem alınırsa yine ayağa kalkar. Kirlilik önlenir ve yasak avlanmalara karşı sıkı denetim gelirse Marmara Denizi kendini yeniler ve eski günlere döner. Yeter ki istensin.”

Ünal, yaklaşık 10 yıl kadar önce ünlü iş insanı Rahmi Koç’un da Erdek’e geldiğinde kendisinin lokantasından Fener, pavurya ve levrek balığı yediğini belirtti.

Ekrem Ünal, içine girdiğimiz av yasağı döneminde olta balıkçılarının istavrit, mezgit ve bako avlayacaklarını sözlerine ekledi.

ÖNDER BALIKÇI



Eyüp yüce
18.04.2024 01:48:17
Seneler öncesini Hatırlıyorum ro-ro yapılan iskeleden balık tutardım, iskorpiti, levreği,uskumru,istavrit,palamut, lüferi,çinekop'u. İskeleye oltasını kapan gelirdi, sohbetler muhabbetler güzel senelerim geçti. Anlam veremediğim şey iskelenin özelleştirilmesi ve balık tutma yasağının olmasıydı. Halbuki yaz sezonunda amatör balıkcılar yerli turistlerin en ideal buluşma noktasıydı iskele. Nasıl mantık anlayamıyorum Ro-ro kaldırılmadı ama balık tutmaya gelenlere yasak konuldu. Balık çeşitliliğini korumak çoğaltmak bunun tek formülü var. Birincisi deniz dibinin ıslah edilmesi atık ağlardan temizlenmesi,ikincisi kanalizasyon arıtma sistemlerinin ıslahı ve tabiki toplumu bilinclendirmek civardaki teknelerin denetlenmesi yağ ve yakıt kaçağı varsa gereken tedbir konulmalı. Ro-ro'nun derhal erdek'in merkezinden alınıp Edincik tarafına yönlendirilmesi. Benimkisi sadece bireysel düşüncem. Sâdaret makamındakiler nazara alırmı bilmem tek bildiğim bunlar olursa erdek körfezi balık popilasyonu az birazda olsa rahatlar.

Anahtar Kelimeler: Nerede Erdek Körfezi?
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli