Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Atatürk´ünBalıkesir´e gelişinin 93. yıldönümü törenlerle kutlandı

Atatürk´ünBalıkesir´e gelişinin 93. yıldönümü törenlerle kutlandı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Mustafa Kemal Atatürk´ün Balıkesir´e gelişinin 93.yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene katıldı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Mustafa Kemal Atatürk´ün Balıkesir´e gelişinin 93.yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene katıldı.
Temsili olarak Atatürk´ün trenle Balıkesir´e gelişi ve Balıkesirliler tarafından karşılanmasıyla başlayan törene Başkan Uğur´un yanı sıra Vali Mustafa Yaman, Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Akyürek, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Karesi Belediye Başkan Vekili Yasin Sağay, askeri ve mülki erkân, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, yaptığı konuşmada Balıkesirlilerin Kurtuluş Savaşı´nda Yunan işgaline karşı ilk cepheyi açmasının, Atatürk nazarında Balıkesir´e ayrı bir anlam kazandırdığına işaret etti. Balıkesirlilerin Kurtuluş Savaşında Yunan İşgaline karşı ilk cepheyi açması, Atatürk ün nazarında Balıkesir´e ayrı bir anlam kazandırmıştır. 26-27 Ocak 1920 de Balıkesir Kuva-yı Milliyesi tarafından gerçekleştirilen ve Gelibolu ile Eceabat arasında bulunan Akbaş Cephaneliğini Anadolu´ya kaçırma olayını Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türklerin Anadolu sahilinden Rumeli sahiline ilk geçişlerine benzer bir cesaret ve fedakârlık örneği şeklinde yorumlamış ve Balıkesirlileri takdir etmiştir.? dedi.
6 Şubat 1923 yılı Salı günün Balıkesirliler için özel bir gün olduğuna dikkat çeken Uğur, ?O gün Balıkesir, milyonlarca insanın ölümüne yol açan 1. Dünya Savaşı sonrasında içerideki ve dışarıdaki tüm olumsuzluklara rağmen işgaller karşısında azmini, imanını ve umudunu yitirmeyen tüm dünyanın saygı duyduğu Büyük Atatürk´ü karşılayacaktı. O gün Balıkesirli bir başka sevinçliydi. Balıkesir, soylu milletimizin asil kurtarıcısını ağırlayacaktı. Her yer Yağcıbedir Halıları ile kaplanmıştı. Milli Kuvvetler ve Anafartalar caddelerine kurulan zafer takları, Yunanlılardan ele geçirilen tüfekler ile donatılmıştı. İki yıllık esaretin ardından İstiklal coşkusu ile 50 bin Balıkesirli Gazi Mustafa Kemal´i Kuva-yı Milliye ruhunun başkenti Balıkesir´de tren istasyonunda karşılamışlardır. Anafartalar ve Milli Kuvvetler caddesinde Balıkesir Halkı ile bir araya gelen Gazi, Ali Hikmet Paşa Meydanında Belediye Binası önünde halka hitap etmiştir. 7 Şubat 1923 Çarşamba günü ise Gazi, Tarih boyunca dini ve milli hassasiyetleri ile tanınan Balıkesir´de Öğle Namazına müteakip, şehitlerin ruhuna okunan Mevlid-i şerifin ardından Zağnos Paşa Camiinde halka hitap etmiş ve Balıkesirlilerin sorularını cevaplandırmıştır. Bu ziyaretle beraber Atatürk toplam 7 kez Balıkesir´i ziyaret ederek şehrimize verdiği önemi göstermiştir. Balıkesir gerek düzenlenen kongreler ve protesto hareketleri, gerekse silahlı mücadeledeki yeri ile Türk Milletinin Bağımsızlığını elde etmesinde´ önemli bir rol oynamıştır. Milli şuur ve milli irade Balıkesir´den Anadolu´ya yayılmıştır.? diye konuştu.
Uğur´un konuşmasının ardından Halk Oyunları Federasyonu İl Temsilciliği ekibi halk oyunu sahneledi. Tren garından başlayıp Atatürk Anıtı´nda son bulan Ata´ya Saygı Yürüyüşü´nün ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur´un Atatürk Anıtı´na çelenk sunmasıyla Atatürk´ün Balıkesir´e gelişinin 93.yıldönümü etkinlikleri tamamlandı. Haber Merkezi.



Anahtar Kelimeler:
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli