Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Demir´den çarpıcı değerlendirmeler

Demir´den çarpıcı değerlendirmeler

TEKSÜT Bandırma Basketbol Kulübü Baş Antrenörü Hakan Demir: ?Örnek bir spor kulübünde çalışmanın mutluluğunu yaşıyorum?

Teksüt Bandırma Basketbol Kulübü Baş Antrenörü Demir, ?Spor kulüplerinde idari organizasyon çok önemlidir. Bunu en iyi başaran bir kulüp olan Teksüt Bandırma Basketbol Kulübü´nde çalışmaktan büyük mutluluk duyuyorum? dedi.
Demir ile söyleşimizi aşağıda sunuyoruz.
? Asıl mesleğiniz spor hekimliği ama yıllardır basketbol antrenörü olarak görev yapıyorsunuz. Doktorluk, yerini nasıl basketbol antrenörlüğüne bıraktı? Basketbol tutkunuz nasıl başladı?
-Babam, Devlet Su İşleri´nde(DSİ) görevliydi. Bu kuruluşun Elazığ ve Diyarbakır bölge müdürlüklerini yürüttüğü dönemlerde, lisede okurken, televizyonlarımızda basketbolla ilgili ?Beyaz Gölge? dizisi fırtına gibi esiyor ve çok seviliyordu. Yine aynı dönemde, Aydan Siyavuş´un baş antrenörlüğünü yaptığı A Milli Takım basketbol takımımız önemli başarılara imza atıyordu. Basketbol sevgimin temelleri bu olaylardan etkilenerek başladı. Daha sonra Ankara Tıp Fakültesi´nde öğrenimim başladı. 1985-1986 döneminde, üniversite üçüncü sınıfta okurken, Türkiye Basketbol Ligi´nde, Ankara Koleji ve PTT gibi güçlü Ankara takımları mücadele ediyordu ve bu takımların maçlarını hiç kaçırmıyordum. Fakültenin dördüncü sınıfında okurken açılan basketbol antrenörlüğü kursuna katılarak antrenörlük lisansı aldım. Ardından Ankara DSİ takımında yardımcı antrenörlükler ve antrenörlük görevlerini üstlendim. 20 yıldan beri yürüttüğüm antrenörlük mesleğinin 14 yılı Süper Lig takımlarında geçti.
* Doktorluktan nasıl ayrılmaya karar verdiniz?
-?Spor hekimliği? için Basketbol Federasyonu´nun açtığı iki kişilik kontenjana başvurarak bu bölümde bir süre çalıştım. Ancak hem antrenörlüğü, hem de bu görevi yürütmek hiç de kolay değildi. 1999-2000 sezonunda, o zamanki ismiyle Efes Pilsen, günümüzün Anadolu Efes takımı baş antrenörü Aydın Örs´ün yardımcısı olunca hekimlik görevimden istifa ettim ve sadece antrenörlük görevine odaklandım. Bu benim için çok radikal bir karardı. Çünkü benim için çok büyük bir tutku olan basketbol antrenörlüğü çok büyük bir emeği gerektiriyordu. Aldığım bu karardan da hiç pişmanlık duymadım.
* Teksüt Bandırma Basketbol Kulübü´yle yollarınız nasıl kesişti?
-Hâlen görev yaptığım kulübümü yıllardır zaten yakından izliyordum. İlk yıllarda Bandırma´da düzenlenen TÜBAD turnuvası için çeşitli takımların başında antrenör olarak Bandırma´ya gelmiştim. Önceki yıllarda, kulübümle birkaç kez anlaşma noktasına gelmiştik ama gerçekleşmemişti. Hayranlık ve takdirle içinde
bulunmayı çok istediğim bir organizasyondu. Geçen yıl, 2018-2019 sezonunda takımın sezona kötü bir giriş yapması nedeniyle takımın başına getirildim ve o sezon daha sonra büyük bir ivme yakaladık.
* Özkan Kılıç´ın başkanlığındaki kulübün idari organizasyonunu nasıl buluyorsunuz?
-Kulüplerin idari organizasyonunu çok önemsiyorum. Kulüplerin ekonomik olarak güçlülüğü elbette ki önemli ama idari organizasyon içinde yer alması gereken iş disiplini, basketbol aşkı ve kurumsallaşma çok daha önem taşıyor. Yani her şey para değil. Daha önceki yıllarda Anadolu Efes´te yaşadığım bu büyük idari organizasyonu, şimdi de bu konuda örnek bir kulüp olan TEKSÜT Bandırma Basketbol Kulübü´nde memnuniyetle görüyorum.
* Türkiye Basketbol Ligi´nin kalitesi hakkında değerlendirmenizi alabilir miyiz?
-Bu değerlendirmeyi hangi kıstasa göre yapacağınıza bağlı. Kulüplerin bütçesi açısından düşünecek olursanız Türkiye Basketbol Ligi´nin, dünyada İspanya ve Rusya´dan sonra üçüncü sırada bulunduğunu söyleyebilirim. Tabii yetiştirdiğimiz Türk oyuncu kalitesi açısından bakınca daha farklı değerlendirmeler de yapılabilir. 16 takımlı ligimizdeki takımlar arasında büyük bir rekabetin yaşandığını da söylemek yanlış olmaz.
* Ligimizdeki takımların alt yapıdan oyuncu yetiştirmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
-Hâlen ligimizdeki takımlarda 5 yabancı oyuncu yer alabiliyor. Tabii ki kulüplerimizin altyapılarından oyuncu yetiştirmelerini önemsiyor ve gerekli buluyorum. Ancak federasyonumuzun, bu konuyu belirli kurallar içine alarak kulüpleri özendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu sağlamak için kulüplerimize altyapıdan oyuncu yetiştirme bedeli ödenebilir. Yani artık ?altyapılara yönelin? klişesi aşılarak, kulübümüz gibi altyapılarına gerçekten önem veren kulüplere yarar sağlayacak uygulamalar yaşama geçirilmelidir. Federasyonumuzun, bu konuda çalışmalar yaptığını da biliyorum.
* Türk futbolunda yıllardır hakemler tartışılıyor. Ancak basketbol ligimizde hakemlerimiz üzerinde ciddi bir tartışma olmaması memnuniyet verici. Bu konudaki değerlendirmenizi öğrenebilir miyiz?
-Basketbol hakemlerimizin çok iyi yetiştirildiğini ve donanımlı olduklarını söyleyebilirim. Hakemlerimizin, Avrupa liglerinin en iyi hakemleri arasında yer aldığına inanıyorum.
* İçinde bulunduğumuz 2019-2020 sezonunda, Teksüt Bandırma Basketbol takımının ligde ve Avrupa Ligi´ndeki hedefleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
-Ligimizin belki de en düşük bütçeli kulübüyüz. Ancak bunu hiçbir zaman mazeret olarak kullanmam. Her maçımıza mutlaka kazanmak için çıkıyoruz. Bu sezonun Bandırma´da oynadığımız ilk lig maçında Karşıyaka´ya yenildik ve kötü bir başlangıç yaptık. Ancak, ?Sizi öldürmeyen şey güçlendirmeli? diye bir söz
vardır. Bu maçtan ders alarak ve güçlenerek çıktık. Şu ana kadar oynadığımız 6 maçın dördünü kazandık. Bu arada Anadolu Efes gibi çok güçlü bir takıma 20 sayı farkla üstünlük sağladık. Mütevazı kadromuzla ligde sezonu ilk 8 takım arasında bitirerek yine play-off maçları oynamayı ve böylece aynı zamanda Türkiye Kupası´nda mücadele etmeyi hedefliyoruz. Şampiyonlar Ligi´nde ise çok zorlu bir grupta yer alıyoruz. Amacımız ilk 4 takım arasına girerek, bir üst tura katılma hakkını elde etmektir. Bu arada yarın, Bandırma´da Yunan takımı AEK´yı konuk edeceğiz. AEK, iki yıl önce bu kupayı kaldıran ve geçtiğimiz yıl da final-four oynayan çok güçlü bir takım. Karşılaşmayı kazanmak için elimizden geleni yapacağız. Yine hafta sonunda deplasmanda oynayacağımız İTÜ maçını da kazanmak istiyoruz. Ancak ligimizde kolay maç yok. Bu maçın da zor geçeceğini düşünüyorum.
* Bandırma basketbol seyircisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Genelde iyi buluyorum. Çok sıcak bir şekilde takımı destekliyor ama Bandırma olarak takımımızın daha çok sahiplenilmesi gerektiğine inanıyorum. Böylece gücümüze güç katarlar.
* Son yıllarda sizi en çok duygulandıran olay nedir?
-Geride bıraktığımız 2018-2019 sezonunda, Bandırma´daki takımımın başında ilk maçımız olan Sakaryaspor karşılaşmasına çıkmıştım. O maç öncesinde son sıradaydık ve Sakaryaspor, bizim üzerimizde yer alıyordu. Bu maçı kazanarak çıkışa geçmiştik. O maçtaki duygularımı hiç unutamam.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler:
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu