Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü

10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü

Tüm dünyada insan hayatını tehdit eden intihar olgusu konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından ?10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü? olarak ilan edilmiştir.

Tüm dünyada insan hayatını tehdit eden intihar olgusu konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından ?10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü? olarak ilan edilmiştir.
10 Eylül İntiharı Önleme Günü nedeniyle Umut Vakfı basına yazılı açıklamada bulundu:
Umut Vakfı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ?İntiharları önleyebilmek için farkındalık yaratabilmek amacıyla 10 Eylül tarihini ?İntiharı Önleme Günü? ilan eden Dünya Sağlık Örgütü´ne göre, her 40 saniyede bir kişi intihar ediyor. Her 3 saniyede ise bir kişi intihar girişiminde bulunuyor. Rapora göre, her yıl 1 milyona yakın insan insan intihar ediyor. Bu sayının 25 katı kadar insan ise intihar girişiminde bulunuyor. Örgüt, 2020 yılında intihara bağlı ölümlerin yüzde 50 artacağını ve intihar sonucu ölenlerin sayısının yılda 1 milyon 530 bini bulacağını tahmin ediyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de intihara bağlı ölümler ve intihar girişimleri her geçen yıl artıyor. Her ne kadar Amerika ve Avrupa ülkelerine göre bu oran düşük olsa da, son 40 yılda intihar oranlarında yüzde 50´ye varan artış olduğunu belirtiyor uzmanlar. Uzmanlar, intiharın bireyin sadece kendisini değil ailesini, sosyal çevresini ve toplumu etkilediğine dikkat çekerek dolayısıyla önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu vurguluyorlar. Kişinin bilinçli olarak kendisini yok etme davranışı olan intiharlara psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra aile ilişkilerinde yaşanan sıkıntılar, iletişim eksikliği, sosyal bağların zayıf olması ve ekonomik sıkıntılar ile işsizlik de neden oluyor. Dünya genelinde artan vakalar üzerine Dünya Sağlık Örgütü´nün geliştirilen sağlık politikaları içinde intiharı önleme çalışmaları bir hedef haline getirilmiş bulunuyor. Ülkemizde de depresyon ilaçlarının kullanımındaki artışla doğru orantılı olarak Sağlık Bakanlığı´nın bu konuda yapacağı çalışmalar mutlaka artıştaki intihar oranlarını aşağı çekecektir. İnsanların hayatlarından ?keşke?leri çıkarmaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar; ?Sosyalliği artırmak, psikolojik-psikiyatrik destek almak, konuşmak, paylaşmak, bir amaç belirlemek ve bu hayali zihinde canlandırmak, gelecekle ilgili planlar yapmak, maddeden uzak kalmak, evcil hayvan beslemenin? tüm psikiyatrik hastalıkların tedavisinde önemli olduğunu vurguluyorlar. Yani ?umut?ları hep diri tutmak gerekiyor ki, yaşam güzelleşsin.? Haber Merkezi



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli