Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

14 Oda ve Borsa Başkanından Kuş Gribi açıklaması

14 Oda ve Borsa Başkanından Kuş Gribi açıklaması

Balıkesir ilindeki 14 Ticaret Odası ve Ticaret Borsası'nın başkanları Burhaniye de gerçekleştirdikleri, Edincik ve yöresindeki Kuş Gribi Konulu toplantının ardından açıklama yaptılar.

Balıkesir ilindeki 14 Ticaret Odası ve Ticaret Borsası'nın başkanları Burhaniye de gerçekleştirdikleri, Edincik ve yöresindeki Kuş Gribi Konulu toplantının ardından açıklama yaptılar.
Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin Borsa Salonunda yaptığı toplantıda ortaya çıkan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetim Kurulu Başkanın M. Rıfat Hisarcıklıoğlu'na gönderilen yazıyı basın toplantısında açıkladı.
Edincik ve yöresinde görülen kuş gribi hastalığı nedeniyle işletme sahiplerince itlaf edilen tavuk sayısının 31.360, işletme sahiplerince kesime gönderilen tavuk sayısının 548 bin 200, Bakanlık yetkililerince itlaf edilen tavuk sayısının 1.460.862, işletmelerdeki toplam tavuk sayısının ise 2.320.422 adet olduğu belirtilen yazıda şu açıklamaya yer verildi: Kuş Gribi hastalığıyla mücadele eden ve şehrimizin ekonomisine katkı sağlayan. Yumurta üreticilerinin zararı devletimiz tarafından bir şekilde tazmin edilecektir. Buna hiç şüphe yoktur. Üreticiler, Hastalık 1 Nisan 2015 tarihi itibariyle hastalığın hayvanların telef etmeye başladığında yaşanan panik ile birlikte yaklaşık, 860 bin hayvanı kendileri itlaf ederek, kesime göndermişlerdir. Üreticilerimiz, evrak üzerinden tespiti yapılabilecek, bu önemli konun dikkate alınmasını ilgili makam ve mercilerde tarafımızdan telaffuz ve takibini özellikle arz etmektedirler''
Açıklamada, yumurta üreticilerinin yeniden üretime başlayabilmeleri için şu taleplerde bulunduklarına dikkat çekildi:
Kuş gribi tazminat tarihi olarak, hastalığın ortaya çıktığı 1 Nisan 2015 esas alınmalıdır. Bakanlık yetkililerinin 2 Mayıs 2015 tarihini esas alması durumunda, daha önce hastalık olmadığı halde hastalık bulaşmaması için, imha edilen veya kesime gönderilen tavukların da tazminat kapsamına alınması gerekmektedir. Kümes ekipman ve techizatlarının geliştirilmesi için hibe ve destekleme çalışmaları yapılmalıdır. İşletmelerde yeniden üretime başlanabilmesi için uygun kredi çalışmalarının yapılması da istenmektedir.”
Haber: Önder Balıkçı



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı