Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

17 Eylül Üniversitesi´nde ?Suriye Krizi? konferansı

17 Eylül Üniversitesi´nde ?Suriye Krizi? konferansı

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi´nde ?7. yılında Suriye Krizi? konulu konferans düzenlendi.

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi´nde ?7. yılında Suriye Krizi? konulu konferans düzenlendi.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu tarafından İnsani Yardım Vakfı İHH İnsani Diplomasiden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Şahin´in katılımı ile ?7. Yılında Suriye Krizi? konulu konferans verildi.
Konferansta Suriye krizinde gelinen son durum hakkında bilgi veren Şahin ?İHH olarak, gördüğümüz krizlerin arasında en büyüğü, en acılı olması nedeniyle Suriye krizi apayrı bir yere sahiptir? dedi.
Suriye´deki edindikleri tecrübeleri üç ana başlık altında paylaşan Şahin ?Suriye´deki krizin bugün bu noktaya nasıl geldiğini anlamak için, 2011 yılından önceki süreci iyi incelemek gerekir. Kriz Arap baharı rüzgarı ile başladı ve Suriye´ye de sıçrayarak büyüdü. Lokal bir savaşken bölgesel ve artık global bir hal aldı. Savaşın ilk başladığı zaman kriz bitirilebilirdi ancak bu yapılmadı.? dedi.
Ülkelerin Suriye politikası hakkında da bilgi veren Şahin ?Bugün ise ABD ve Rusya´nın kabul etmediği bir çözüm olmadan bu kriz çözülmesi mümkün görülmüyor. Ön planda enerji savaşı görülmese de asıl savaşın temelini oluşturan en büyük etkendir enerji konusu. Ortadoğu´da çıkarılan petrol ve gazın Avrupa´ya ulaştırılması noktasında çıkıyor asıl problem. Peki! Ortadoğu´da Rusya´nın ne işi var burada? NATO Rusya´yı tekrar bloke etmeye ve enerji konularında alternatifler arayışına girdi. Bu nedenle de Rusya cevabını Suriye´de verdi. Rusya Ortadoğu´da soğuk savaş dönemindeki halinden daha da etkin hale gelmeye başladı. Bugün Rusya, Ermenistan´ı bile üst olarak kullanıyor. Rusya´nın Türkiye´ye olan ilgisi tarih boyunca bitmedi ve bitmiyor. Bugün Suriye krizinde dünyada 1 milyon kişi ölmüş ve hala çözüm bulunamamışsa bu BM Genel Kurulu´nda Rusya´nın veto hakkı ile olmuştur. Tam altı kez veto etmiştir.? diye konuştu.
Suriye´deki örgütler hakkında da bilgiler aktaran Şahin, krizde çözüm için ise İslam Aleminin kendi kendine bırakılması gerektiğine dikkat çekti.
Şahin ?Artık sadece iç kalkınmaya değil, global kalkınmaya da ihtiyaç bulunuyor.? diyerek sözlerine ekledi.
Öğrencilerin soruları ile büyük katılımın sağlandığı konferansın sonunda, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından Şahin´e teşekkür plaketi verildi. Haber Merkezi



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli