Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

22/11/2013 Tarihli Cuma Hutbesi

22/11/2013 Tarihli Cuma Hutbesi

Muhterem Müminler

Muhterem Mü`minler!
İnsan yaradılışı gereği, sosyal bir çevrede yaşamaya ve diğer insanlarla ilişki kurmaya ihtiyaç duymaktadır. İnsanın ilişki içerisinde olduğu kimselerin başında öncelikle ailesi daha sonra da akrabaları ve komşuları gelmektedir. Bu gerçeği göz önünde bulunduran dinimiz; insana, en çok ilişki içerisinde olduğu kimselere karşı hak ve sorumluluklar vermiştir. Bu husus Kuran-ı Kerim de şöyle ifade edilmiştir: "Allah`a ibadet edin ve O`na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, elinizin altında bulunanlara iyi davranın; Allah, kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseleri sevmez." (1) buyurmaktadır. 
Değerli Kardeşlerim!   
Hayatımızın her safhasında beraber olduğumuz,  sevinçli ve  üzüntülü anlarımızı bizimle paylaşan komşularımız ve onlarla olan ilişkilerimiz büyük önem taşımaktadır. Komşularımız; kimi zaman dert ortağımız, kimi zaman evimizin, çocuklarımızın görünmez bekçileridir. Bir sıkıntımız olduğu zaman ilk olarak haberdar edebileceğimiz, anne ve babamızdan bile önce, bize elini uzatabilecek olan, değerli kimselerdir. Her gün beraber olduğumuz komşularımızla iyi ilişkiler içerisinde olmak, onları rahatsız edici tutum ve davranışlardan kaçınmak, hem dini, hem de insani bir görevimizdir. Komşu hakları ve onlarla olan ilişkiler konusunda Allah Resulü (s.a.v): "Cebrail bana komşu hakları hususunda o kadar tavsiyede bulundu ki, komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım." (2) buyurmaktadır. Peygamberimiz (s.a.v), komşularımızla olan ilişkilerimizde göstermemiz gereken hassasiyetin önemini şu hadisi şerifleriyle ortaya koymuştur: "Allah`a ve ahiret gününe inanan komşusuna eziyet etmesin"(3) "Allah` a ve ahiret gününe inanan, komşusuna iyilik etsin."(4)                                             
Değerli Cemaatim!    
Allah(c.c), hutbemin başında okumuş olduğum ayeti kerimede, komşuluk ilişkilerimizin dışında, akraba ilişkilerimizi ve akrabalarımıza karşı iyi muamelede bulunmamızı emretmiştir. Aynı zamanda dinimiz, sıla-i rahim kavramı ile ifade edilen akraba ilişkilerini gözetmeyi emretmiş, akrabalarla ilişkiyi kesmeyi günah saymıştır. Hz. Peygamber (s.a.v)`de cennete girmenin yolunun akrabalarla iyi ilişkiler kurmaktan geçtiğini hatırlatmıştır. Bir hadis-i şerifte; Bir adam peygamberimize gelerek: Ya Rasulullâh! 
Bana cennete girmeme vesile olacak bir amel söyle, demesi üzerine; "Allah`a ibadet eder ve ona hiçbir şeyi ortak koşmazsın, namazı kılar, zekatı verir, akrabayı gözetirsin."(5) buyurmuştur.                                                                                            
Muhterem Mü`minler!
Dinimiz, komşuluk ve akrabalık ilişkileri üzerinde bu kadar hassasiyetle dururken; Şurası bir gerçek tir ki,  akrabalarımız ve komşularımızla olan ilişkilerimiz gün geçtikçe daha da zayıflıyor ve yalnızlaşıyoruz. Kendimizin dışındaki insanları ve onların problemlerini her geçen gün daha da umursamaz oluyoruz. Huzuru, sevinci, üzüntüyü, varlığı ve yokluğu, bireysel olarak yaşamaya doğru hızla ilerliyoruz. Oysa, üzüntüler paylaşıldıkça hafifler, aynı şekilde sevinçler de paylaşıldıkça çoğalır ve bir anlam kazanır. Ahlakımız, ticaretimiz, sanatımız, eğlence kültürümüz ve insani ilişkilerimiz gittikçe yozlaşmaktadır. Bunun en önemli sebebi de modern dünyanın bizlere sunduğu hayat tarzı ve kendi değerlerimizden uzak kalışımızdır. Şehirlere doğru yaklaştıkça akraba ve komşuluk ilişkilerinin zayıfladığını, hatta kaybolma noktasına geldiğini görmekteyiz. Oysa dinimiz, bir taraftan akraba ve komşu ilişkilerini mümkün mertebe kuvvetlendirmemizi, onlardan muhtaç konumda olanları koruyup kollamamızı emrederken, diğer taraftan da yakınlarla olan ilişkilerimizi koparmayı yasaklamaktadır. Çünkü İslâm dini, yakınlar arasındaki bağın koparılmasını  günahlar arasında saymıştır.                                                                                                    
Değerli Kardeşlerim! 
Gelin, komşuluk ve akrabalık ilişkilerimizi bir kez daha gözden geçirelim. Nice akraba ve komşular basit sebeplerle birbirlerine küsmektedir, Başta aile içi iletişim olmak üzere akraba ve komşu ilişkilerine önem verelim. Yakınlarımızı hiç olmazsa bayramlarda, önemli gün ve gecelerde ziyaret edelim. Uzakta olanlarla telefonlaşıp haberleşmeyi ihmal etmeyelim. "Cennete girmenin yolunun hısım ve akrabayla ilişkileri kesmemekten geçtiğini"(6) asla unutmayalım. 
1.Nisâ Sûresi; 4/36-
2.Buhari, Müslim-
3.Buharî,Edeb,21;Müslim,İman,19-
4.Müslim,İman,19-
5.Buharî,Edeb,10;Müslim,İman,4-
6.Buharî,Edeb,11;Müslim,Birr,6


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false