Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

24 Temmuz “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü”

24 Temmuz “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü”

24 Temmuz Türkiye’de basından sansürün kaldırılışının yıldönümüdür. Bu tarih, gazeteciler için önemli bir gündür.

24 Temmuz Türkiye’de basından sansürün kaldırılışının yıldönümüdür. Bu tarih, gazeteciler için önemli bir gündür.

İstanbul’da çıkan gazeteler, Osmanlı Devleti’nde, 2. Meşrutiyet’in ilan edildiği 24 Temmuz 1908 günü sansür memurlarını içeri sokmama ve gazetelerini sansüre yollamadan basma kararı vermişti. Bu olayın yıldönümü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1948 yılında aldığı kararla “Basın Bayramı” ilan edildi. Ancak 1971’de, “bayram” olmaktan çıkarak adı “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak değişti.

Pınar Türenç’in başkanlığındaki Basın Konseyi, şu açıklamayı yaptı:

“Medyanın siyasi ve ekonomik kuşatma altına alınması nedeniyle ne yazık ki ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlayamıyoruz. Basın özgürlüğünün her geçen gün yara alması, sansürün hortlamasıyla ‘bayram’ olmaktan çıkan 24 Temmuz’lar, artık ‘mücadele günü’ oluyor.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto da, “Günümüzde ne yazık ki örtülü-örtüsüz sansür bütün hızıyla devam ediyor. İktidar, kendisini rahatsız edecek haberlerin yazılı ve görsel medyada görülmemesi için büyük çaba harcıyor. Yine halkın haber alma, habere ulaşma, bilgilenme hakkı ortadan kalkıyor. Sahada çalışan gazeteci arkadaşlarımız sık sık kolluk güçlerince tehdit ediliyor, tartaklanıyor, gözaltına alınıyor. Biz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak, ülkenin neresinde olursa olsun, haber için uğraş veren, gerçeğin peşinde olan tüm meslektaşlarımızı, kimlikleri ellerinden alınmış olsa, basın kartları verilmese bile gazeteci olarak kabul ediyoruz. Onlarla dayanışma içinde olmayı sürdürüyoruz” dedi.



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı