Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

2,5 asırlık tarihi camii ibadete açıldı

2,5 asırlık tarihi camii ibadete açıldı

Erdek´te yaklaşık 2,5 asır önce inşa edilen 255 yıllık Tarihi Hacı Ömer Camisi, onarım çalışmalarının tamamlanmasıyla 34 ay aradan sonra törenle hizmete açıldı.

Erdek´te yaklaşık 2,5 asır önce inşa edilen 255 yıllık Tarihi Hacı Ömer Camisi, onarım çalışmalarının tamamlanmasıyla 34 ay aradan sonra törenle hizmete açıldı.

Cuma namazı öncesi Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan açılış programı,Vakıflar Balıkesir Bölge Müdürü Şakir Erarı´nın konuşmasıyla devam etti.

Hacı Ömer Camisi´nin 255 yıllık olduğu bilgisi veren Erarı "Böylesine tarihi bir cami ilçenin neşesini, cıvıltısını sağlayan bir yapıdır. Bizler bu camimizi 33 aydan beri kesintiye uğratmıştık. Erdek halkı bu durumdan çok rahatsızdı. Bizlerde bu şekilde bir üzüntü vermekten dolayı mahcubuz. Restorasyonun bu kadar uzama sebebi olarak, camiinin çatısına girildiğinde belki 100 veya 200 yıllık ardıç ve kestane keresteleri ile karşılaştık. Artık özelliğini kaybetmiş durumda olan bu keresteleri değiştirmek istedik. 238 yıllık bir minarenin sadece tamir edileceği düşünülmüşken, yıkılması gerektiği fark edildi. Bütün bunlar için yetkili yerlerden ayrı ayrı kararlar alınması gerekiyordu. Bunun için sizlerden hoşgörü istiyor, affınıza sığınıyorum. Tüm bu tadilat çalışmasının masrafı minare dahil 1 milyon 424 bin lira olup, 1 ay sonra minaremiz de tamamlanacak hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Daha sonra Balıkesir İl Müftüsü Ramazan Topcan eşliğinde edilen dualarla camii ibadete açıldı.

Tarihi caminin açılışına katılmak üzere Erdek´e gelen Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı´da, açılışın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Hacı Ömer Camisi´nin ilçenin en eski camilerinden olduğunu belirterek, burayı yeniden ibadete açmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.
Böylesine güzel, hayırlı ve mübarek Cuma gününde ecdadımızın yaptırdığı bir eseri tekrar ibadete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Vali Yazıcı, ?Bugün ecdadımıza atalarımıza karşı bu borcu ödüyoruz. Onlara gerekli ilgi ve hürmeti göstereceğiz ve bunları yaşatacağız. Atalarımız, ecdadımız bize çok güzel eserler bırakmışlar. Bizim üstümüze düşende bu eserleri koruyarak geleceğe taşımak. Bu duygu düşüncelerle emeği geçenleri kutluyorum. Hayırlı olsun." diye konuştu.

Açılışa; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık, Vakıflar Bölge Müdürü Şakir Erar, Balıkesir İl Müftüsü Ramazan Topcan, Erdek İlçe Müftüsü Adem Eser, Erdek İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Çatak, Erdek Jandarma Komutanı Jnd. Yzb. Halil İbrahim İlanku, AK Parti Erdek İlçe Başkan Vekili Kudret Yangal, Erdek Neyyire Sıtkı Devlet Hastanesi Başhekimi Yalçın Düker, Erdek İlçe Sağlık Müdürü Mahmut Ekiz, Erdek İlçe Milli Eğitim Müdürü Erbil Camgöz, Erdek Belediye Meclisinin AK Parti´li üyeleri, muhtarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Camide kılınan namazın ardından vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Haber:Tuncay Ertan



Muammer Çukur
14.10.2022 14:43:03
Öncelikle cuma gününüzü tebrik ederim. Bu caminin yapılanmasına vesile olan hacı Ömer efendinin ruhu şad mekanı cennet olsun. Ayrıca bu caminin restorasyonu sağlayan sayın Cumhur başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’’dan mevlam razı olsun onu hiç kimseye muhtaç etmesin. Amin. Sayın yetkililerden ricam bu güzel eserin korunup kollanması etrafının çevre düzeni ve çeşmenin onarımı gerekmektedir. Her seferinde Cumhur başkanımızdan talimat beklememek gerekir. Ben İstanbul’dan geldim bunları tesbit ettim. Müftümüz,başkanımız, ve kaymakamımız zaman zaman kontrllerni yaptırmalarını tavsiye ederim. Saygılar

  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli