Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

3000 yıllık sorunu buluşuyla çözdü

3000 yıllık sorunu buluşuyla çözdü

Zeytinden çıkan karasuyu bu buluşla doğal ortamda artık tahribat yapamayacak.

Zeytinden çıkan karasuyu bu buluşla doğal ortamda artık tahribat yapamayacak.
Dünyada zeytinyağı üretimi yapılan tüm ülkelerin 3 bin yıldır ortak sorunu olan zeytin karasuyu, ünlü Türk Kaşif Faruk Durukan`ın oluşturduğu sistem sayesinde sorun olmaktan çıktı. Yapılan denemelerde % 100 başarı kaydedilen sistem sayesinde doğal tahribatın da önüne geçilecek.
Edremit`te yaşayan işadamı Faruk Durukan, 3 bin yıldır zeytinyağı fabrikalarından doğaya zehir olarak salınan zeytin karasuyunu yok eden üretim sistemini sektöre kazandırdı. Sistemi kullanan fabrikalar daha kaliteli ürün elde ederken, fabrikada sıkılan zeytinlerin çekirdekleri ile posaları da ayrıca gelir kapısı oluyor.
Zeytin karasuyu sorunu ile ilgili yıllardır Balıkesir Üniversitesi`yle ortak bilimsel çalışmalar yapan Faruk Durukan, Prof. Dr. Gülendam Tümen`in akademik destekleriyle elde ettiği sistemi tüm zeytinyağı fabrikalarında uygulanabilir hale getirdi. Tamamen Türk bilim adamları ve Türk mühendislerin ürettiği cihazları fabrikalarında kuran zeytinyağı işletmecileri, doğaya salındığında zehir etkisi oluşturan zeytin karasuyu sorunundan kurtulmakla birlikte, fabrikalarına daha fazla maddi girdi sağlayacak.
Zeytinyağı üretim tesislerinin kar oranı artacak
Geliştirilen sistem sayesinde, fabrikada sıkılan zeytinlerin çekirdekleri ayrıştırılıyor ve zeytin posaları da kullanılabilir halde elde ediliyor. Zeytin çekirdekleri, doğal yakıt maddesi olarak alıcı bulurken, ayrıştırılmış halde elde edilen zeytin posaları da zeytin ezmesi olarak gıda firmalarınca satın alınabiliyor. Yani zeytinyağı fabrikaları, karasu problemini aşmakla birlikte, atık olarak kabul edilen zeytin muhteviyatlarından da ayrıca para kazanabilecek.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli