Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

500 yaşındaki Hükümet Konağı onarımda

500 yaşındaki Hükümet Konağı onarımda

Edremit İlçe Kaymakamlığı geçici olarak Edremit Belediyesi ek binasına taşınması sonrası 1 yıl önce restorasyona alınan Tarihi Hükümet Konağı, Haziran ayı içerisinde teslimi bekleniyor.

Edremit İlçe Kaymakamlığı geçici olarak Edremit Belediyesi ek binasına taşınması sonrası 1 yıl önce restorasyona alınan Tarihi Hükümet Konağı, Haziran ayı içerisinde teslimi bekleniyor.
Edremit Belediye Başkan Kamil Saka, Tarihi Hükümet Konağının restorasyonunun son aşamaya geldiğini ve yakında teslim edileceğini belirtti.
Edremit ilçe Kaymakamlığı eski binası geçici olarak 1 yıl önce restorasyona alınması ile Cumhuriyet Meydanı`ndaki Edremit Belediyesi ek binasına taşınan Kaymakamlık, binanın bakım ve onarımı teslim aşamasına gelmesi sonrası ilçe Kaymakamlığı eski tarihi binasına yakında taşınacak.
Tarihi Edremit Hükümet Konağının birinci katının 500 yıllık olduğu ve ikinci katının ise 1927 yılında yapıldığı ve yenileme sonrası konağın teslim aşamasına geldiği bildirildi.
Edremit Kaymakamlığı ile beraber Mal Müdürlüğü ve Nüfus Müdürlüğü birimleri de ayni binada birlikte hizmet vereceklerini açıklayan Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Edremit Belediyesi Tarihi Hükümet Konağının restorasyon ihalesini Anıtlar Kurulu tarafından yapıldı. Tarihi Hükümet Konağının restorasyondaki denetlemesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Üniversitesi ile hocaları ve Edremit Belediyesi birlikte yapıyoruz. Konağının restorasyonunda çatı onarımı ve iç restorasyonu, depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi için özel güçlendirme çalışmaları yapıldı. Bir sene önce başlayan tarihi Hükümet Konağının restorasyonu sonunda Edremit Kaymakamlığı ile beraber Mal Müdürlüğü ve Nüfus Müdürlüğü birimleri de çok yakında aynı binaya birlikte taşınıp tekrar hizmetlerini buradan yürütecekler.” dedi.
Binada Horasan Sıvası kullanıldı
Selçuklu ve Osmanlıların tarihi tüm yapılarda kullanıldığı içerisinde yumurta akının bulunduğu ‘Horasan Sıvası' ile binanın depreme karşı güçlendirildiği bilgisi veren Başkan Saka, Konağın tarihi dış cephe görünümünün aynen korunduğunu söyledi. 
Tarihi Hükümet Konağının restorasyonu na öncelikle çatı ve saçaklardan sonra tuvalet ve ıslak zeminler, pencereler, ısı ve elektrik sistemleri, boya-badana, dış cephenin onarımı ve ışıklandırılması, çevre düzenlemesi, güvenlik sistemi yeniden aslına ve tarihi karakterine uygun şekilde ve kalıcı olarak yeniden yapıldı ve konağın depreme de dayanıklı hale getirildiği bilgisi verildi.
Konağın birinci katı 500 yıllık
Edremit Hükümet Konağının birinci katının 500 yıllık olduğu ve bu katın iç ve dış cephesinin restorasyonunda özel bir çalışma yapılarak tüm mermerlerin eski haline getirildi.
Tarihi Hükümet Konağının ikinci katının ise 1927 yılında Edremit Kaymakamı Mehmet Ali Bey tarafından yaptırıldığı, Birinci Ulusal Mimarlık Akımının en güzel örneklerinden birisi olduğu bilgisi verildi.
Edremit Hükümet Konağının tamamı taş ve tuğladan yapı olup, depreme de dayanıklı hale getirilmesi sonrası yapım esnasında ön yüzünde bazı kilise kalıntı ve sütunları kullanıldığı kaydedildi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false