Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

60 yıl öncesi canlandı

60 yıl öncesi canlandı

GENÇ OYUNCULAR, Erdek ve ülkemizin ilk tiyatro ve kültür şenliğini anlattı

Erdek ?Aşk Festivali? kapsamında gerçekleşen ?Erdek ve Genç Oyuncular? söyleşisi ilgi gördü.
Cumhuriyet alanında, Gazeteci-Yazar Önder Balıkçı´nın moderatörlüğünde yapılan panele konuşmacı olarak ünlü tiyatro oyuncusu Genco Erkal, oyuncu-müzisyen Arif Erkin, mimar Beyhan Türer ve Erdekli avukat Yüksel Güvenen katıldı.
60 yıl önce ülkemizin ilk tiyatro ve kültür şenliğini Erdek´te, ?Genç Oyuncular? ismi altında düzenleyen ekipte yer alan konuşmacılar, o günlere ait izlenim ve anılarını dile getirdiler.
Oyuncu Genco Erkal, Nazım Hikmet´in isminin bile anılmasının yasak olduğu o günlerde, ünlü tiyatrocu Yıldız Kenter´in, büyük şairin bir şiirini, şairin ismini vermeden, Erdek´teki bir etkinlikte seslendirdiğine dikkati çekerken, ?Bu örnek bile Erdek´in, o yıllardaki aydınlık yüzünü gösteriyor. Şimdi ise Erdek´te, Nazım Hikmet´in şiirlerinden oluşan bir oyunu sahneye koymanın mutluluğunu yaşıyoruz? dedi.
Konuşmacılar, o yıllarda, Erdek´te sahneye koydukları oyunlarda Erdekli çocuklar ve gençlere de rol vererek, onları tiyatronun, sanatın içine çekmeyi amaçladıklarını vurgularken, ?1958-1962 yılları arasında düzenlediğimiz bu şenliklerin başarısında en büyük pay, bizleri bağrına basan Erdeklilerindir? dediler. Konuşmacılar, beş yıl boyunca düzenledikleri şenliklerin yalnız tiyatro değil, müzik, resim, hatta karikatürü de kapsadığının altını çizdiler.

O yıllarda ?Genç Oyuncular?a destek verenler arasında yer alan Erdekli avukat Yüksel Güvenen de, şenlikler sırasında yaşadığı anılar ve izlenimlerini anlattı.
Söyleşinin sonunda Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, konuşmacılara buket verirken, ?Bizi 60 yıl öncesine götürerek bir dönemi bir kez daha yaşattınız. Sizlere bir kez daha teşekkür ediyoruz? dedi.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: öncesi canlandı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli