Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

90 yıl sonra asfalt yolla tanıştılar

90 yıl sonra asfalt yolla tanıştılar

Balıkesir Büyükşehir statüsü ile birlikte, gerek Balıkesir gerekse ilçe belediyelerinin hizmet vereceği alanlar büyüdü.
Yunanistan’ın Kavala bölgesinden 1924 yılında Kapıdağ’a göç eden Yukarıyapıcı Mahalle 90 yıl sonra asfalt yolla tanıştı.

Yukarıyapıcı köyüne yerleştikten sonra ilerleyen yıllarda, önce Belkıs ardından Erdek-Bandırma karayoluna yakın Düzler Bölgesi olarak isimlenen alana yerleşen Yukarıyapıcı köylüleri su, elektrik ve yol gibi hizmetlerle tanışmasından sonra şimdi karşılarında SİT gibi devasa bir sorunu aşmaya çalışıyor.
Bilindiği gibi Düzler Bölgesinin Kyzkos Antik Kent Alanı içinde olması nedeniyle mevcut araziler SİT alanı kapsamında olduğundan, bölgede yapılaşmaya kesinlikle izin verilmiyor.
Su, elektrik, telefon ve yol gibi çağdaş gereksinim ihtiyaçlarını geçtiğimiz yıllarda verdikleri mücadeleleriyle kazanan Yukarıyapıcılar, seçimlerde kendilerini dinlemeye gelen tüm siyasilerden tek bir şey istediler. O talepte, Düzler-Yukarıyapıcı arası yolun asfaltlanmasıydı.
Erdek Belediyesi, bağlı mahallerin beklentilerini öncelik konumuna göre belirleyerek, bir biri ardına yaşama geçirdiği hizmetlerle Yukarıyapıcı halkının yol sorununu çözdü.
Yaklaşık, 4 kilometrelik Belkıs-Yukarıyapıcı Mahallelerini birbirine bağlayan karayolu sıcak asfalt ile kaplanarak, bölge halkının yol sorunu sona erdirildi.
Yukarıyapıcı mahalle halkının yaşlıları, dünya gözü ile yollarının yapıldığını görmenin sevincini yaşarken, artık ata yadigarı köylerinde gönüllerince yaşamanın keyfini süreceklerini kaydetti.
Yollarının asfaltlanmasından sonra, enerji hatlarının eski oluşu, elektriklerin sık sık ve uzun kesilmesine neden olduğu gibi, uydu anten ile yapılan telefon görüşmelerinin, hala iletişimi olmayan İnternet bağlantısının modern yaşamın önemli eksiği olarak görüldüğünü belirten mahallenin gençleri, ‘’Artık mahalle olduk, modern yaşamın beklentisi elektriğimiz kesilmesin, bizde hayvanlarımızı süt sağım makineleri ile sağalım, evlerimizde gaz lambası yakmayalım, Telekom sistemi içinde dünya ile iletişim kurup, İnternet kullanalım’’ diyerek sıradaki beklentilerini paylaştı.
Yukarıyapıcı Mahallesi Muhtarı İsmail Çınar ise, tarım ve hayvancılığın her geçen gün ekonomik değerini kaybettiğini, bu nedenle üreticinin tarım ve hayvancılıktan çekilme noktasında bulunduğunu, Kapıdağ’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin ortaya çıkartılması ile dağ, spor ve kültür değerlerin öne çıkartıldığı yeni turizm yatırımları ile bölgeye ekonomik anlamda ivme kazandırılmasını beklediklerini ifade etti.
Kirazlı manastırının inanç turizmi için değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çınar, treeking, kamping turizmi, av turizmi, gölette su sporları gibi çağın beklentisi yeni projelerin bölgeye kazandırılmasını istediklerini belirtip, bu sayede tarım ve hayvancılığın yeniden canlanabileceğini umut ettiklerini dile getirdi.
Bandırma Manşet



Anahtar Kelimeler:
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli