Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

9 Şubat “Sigarayı Bırakma Günü”

9 Şubat “Sigarayı Bırakma Günü”

İçilen her sigara yaşamdan 5,5 dakika çalıyor

9 Şubat, ülkemizde “Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanıyor.
Kişiye özel sağlık durumundan yola çıkarak hastalıklara, bilgi, deneyim ve çoklu bakış felsefesiyle benimsediği bütüncül tıbbi yaklaşımla yanıt veren eKonsey.com online Sağlık Platformu Dahiliye Bölüm Sorumlusu Dr. Jan Klod Kayuka, COVİD-19 salgınında sigara içenlerin büyük tehlikede olduğuna dikkati çekti. Dr. Kayuka, her gün 5 bin çocuğun sigaraya başladığını ve dünyada her yıl 4 milyon insanın sigara nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.
Kayuka, sigarayı içmeyi bir kez deneyen dört kişiden üçünün sigara tiryakisi olduğuna, dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye’de ise her yıl 100 bin kişinin, erkek yaşlarda sigaraya başlaması nedeniyle yaşama veda ettiğine işaret etti.
Kayuka’nın açıklamasına göre, sigaranın açtığı ölümler, trafik, terör, iş kazaları gibi diğer nedenlerle yaşanan ölümlerin toplamından beş kat daha fazla. Günde bir paket sigara içilen evlerde çocuklar, beş sigara içmiş gibi etkileniyor ve zehirleniyor. İçilen her sigara, yaşamdan 5,5 dakika çalıyor. Sigara içenler, içmeyenlere göre daha çok sırt ve eklem ağrısı çekiyor. Ağır derecede sigara içenler, sözlü anlatım sırasında hafızalarını toparlamada güçlük çekiyor. Sigara içilen ortamda maruz kalınan duman, pasif içici yetişkinlerden çok çocukları ve hamile kadınları etkiliyor. Tütün ürünleri, kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalıkların en önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Şubat “Sigarayı Bırakma
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı