Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

AFAD´a göre Balıkesir olası bir depreme hazır

AFAD´a göre Balıkesir olası bir depreme hazır

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2019 yılının son oturumunu gerçekleştirdi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2019 yılının son oturumunu gerçekleştirdi. Son zamanlarda bölgede çok sayıda deprem meydana gelmesi dolayısıyla önceki mecliste, meclis üyeleri tarafından gündeme getirilen deprem konusunda yapılan çalışmalar üzerine İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Bayram Şahin sunum gerçekleştirdi.               

Geçtiğimiz 10 Aralık günü merkez üssü Altıeylül İlçesi´ne bağlı kırsal Akçaköy Mahallesi´nde meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depremin ardından deprem konusunda AFAD İl Müdürlüğü´nün yapmış olduğu çalışmalar ile afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılan çalışmalarla ilgili, Şahin şu açıklamalarda bulundu: ?AFAD yerleşkemiz, Balıkesir İl Müdürlüğü´müzün bulunduğu TOKİ yerleşkesinde yaklaşık 30 dönüm bir alan içerisinde bulunuyor. Bu alan içerisinde Türkiye´de 26 yerde bulunan bir tanesi de bizde olan AFAD Lojistik Depomuz var. Aynı alan içerisinde tüm çağrıların tek noktada birleştiği 122 çağrı Merkezimize düşerek burada çağrı alıcılarımızla irtibata geçiyorlar. AFAD İl Müdürlüğü ve Acil Durum Yönetim Merkezi´nin bulunduğu bir alan, arama-kurtarma depomuz ve araçlarımızın bulunduğu bir alan ve yine en önemlisi afet ve acil durumlara müdahale etmek üzere yerleşkemizde acil durumlar için helikopter pistimiz bulunuyor. AFAD Lojistik Depomuz tabii ki bu bölgeye hitap etmekte Marmara Bölgemizde bulunan bütün illerimize destek amacıyla; çadır, battaniye, yatak, çarşaf ne varsa afet ve acil durumlarda ihtiyacı olan vatandaşlarımızın hizmetinde. İl Müdürlüğümüz 5 şubeden oluşuyor, 72 personelle çalışıyoruz. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında biz bütün kurumlarımızla beraber seferber olup afetlere müdahale ediyoruz.?
2019 yılında yürürlüğe giren ?Türkiye Deprem Tehlike Haritası?na göre; Balıkesir ve Marmara Bölgesi´nin deprem kuşağında yer aldığını işaret eden Şahin, şehir merkezi, Edremit ve Bandırma´nın en riskli alanlar olduğunu söyledi.
Buralarda mutlaka bir deprem meydana geleceğinin altını çizen Şahin; ne zaman, nasıl, hangi büyüklükte, kimleri etkileyecek, denizde mi, karada mı olacak bununla ilgili kesin bir şey söylenemeyeceğini belirterek şöyle konuştu:
?Deprem konusunda her zaman hazırlıklı olmalıyız. AFAD olarak da her zaman hazırlıklıyız. Balıkesir´de her an deprem olabilir ama tarihi, saati belli değil. Her ilçemizde deprem gözlem istasyonumuz var. Toplamda 35 tane deprem gözlem istasyonumuz var.
Toplanma ve barınma alanları hakkında da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyelerini bilgilendiren Şahin ?Toplanma alanları barınma alanı değildir, toplanma alanları vatandaşlarımızın afetten sonra ilk buluşacakları yerdir. Afetten sonra sağ kalan vatandaşlarımızın evlerine en yakın yerlerdeki; park, okul bahçesi, meydan buralar toplanma alanlarıdır. Bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık bunun sonuncunda şu anda Balıkesir İl Müdürlüğü´müzde ve ilçelerimizde 1.158 toplanma alanımız var. Türkiye genelinde sisteme kayıtlı 16 bin 740 tane toplanma alanı var. Ben, Balıkesir´deki tüm belediye başkanlarımızı tebrik ediyorum bu konuda Türkiye ortalamasının çok üzerindeyiz. Bu belediyelerimizin duyarlılığından kaynaklı bir başarı çünkü toplanma alanlarını onlar tespit ediyor. Afetlerden sonra barınma alanlarımızda; Bigadiç ilçesine bağlı kırsal Halalca Mahallesi´nde ve Altıeylül ilçesine bağlı kırsal Ayşebacı Mahallesi´nde olmak üzere 1 milyon 200 bin dönüm alan belirledik. Bu anlamda; Bandırma ve Edremit ilçeleri de barınma alanlarını bize bildirdiler.? diye konuştu.
Sunumun ardından AFAD Müdürü Bayram Şahin, meclis üyelerinin afetler hakkındaki sorularını yanıtladı. Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli