Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Affın hiçbir yararı yok

Affın hiçbir yararı yok

Bandırmalı avukat Doğanel: ?Aflar, cezanın caydırma etkisini de ortadan kaldırmıştır?

Bandırma´nın en eski avukatlarından Sezgin Doğanel, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti´nin (BGC)´nin konuğu oldu.
50 yıldır avukatlık mesleğinin içinde olduğunu belirten Doğanel, ?Ben ŞMG´den mezun olunca tek hukuk fakültesine girdim sınava. O günkü eğitimin bugün yerinde yeller esiyor. Doktorlarla birlikte ders görürdük. Otopside bulunan hâkim ve savcının bilgili olması gerekiyor. Hukukçu olmak için insanların tecrübe kazanması gerekir. ?dedi. Okul dönemindeki anılarını anlatan Doğanel, hukuk fakültesi okumanın zor olduğunu değindi. Günümüzün hukuk düzenine değindi. Doğanel, ?Türkiye´de şu an rejim değişti. Siyasi partilerin de bunu görerek bir şeyler yapması gerekir. Yargı bağımsız değil. Eskiden Yüksek Hâkimler Kurulu vardı onun yükseği kalktı ve atamasını cumhurbaşkanı yapıyor.?dedi.
Türkiye´de branşlaşma gibi bir durumun olmadığını aktaran Doğanel, ?Hukukçular her şeyi bilecek ezbere bilmez ama ?şu fasılda´ diyebilir. Düşünce özgürlüğü ve bunu açıklamada çok gerideyiz. Düşüncenin açıklanmadığı sürece bir anlamı yoktur. Şahsa bağlı haklar konusu da var. Bunlar devredilemez. Evlenme hakkı gibi. Kamu hakları üstünlük kurmamalıdır. Bireyin huzuru ve refahı için anayasalar yapılmıştır. ? diye konuştu.
Hukuk ve ataerkil toplum eleştirisi de yapan Doğanel, şunları söyledi:
?Genelde mecelle hukuku da erkeğin üzerine kurulmuştur. Mirasta bile 2´ye 1 verildi. Kadın ve erkeği eşit duruma getiren medeni kanun ve Atatürk´tür. Türkiye´de okuryazarlığın düşük olması erkeğe ekonomik olarak bağımlı olması şiddeti artıyor. Bunu engellemenin tek yolu vatandaşlık bilincinin artırılması. Herkes hakkını savunmalı. Özgürlük ve eğitim ile hareket edeceğiz. Ben temelde affa karşıyım af hiçbir zaman olmamalı. Batıda düşünce suçları için af vardır. Cezanın artırılması idamın gelmesi suçu önlemez. Suçu önleyecek olan tek şey vardır; ?cezanın muvaffak´ olması yani ?ben bunu yaparsan devlet bu cezayı bana çektirir´. Bu aflar cezanın caydırma etkisini de ortadan kaldırmıştır.?
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Affın hiçbir yararı
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli