Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

AĞLAR, DENİZLERDE

AĞLAR, DENİZLERDE

Av yasağının sona ermesinin ardından Vira Bismillah diyerek denize açılan balıkçılar, ilk gün olumsuz hava koşulları nedeniyle umduklarını bulamadı.

Av yasağının sona ermesinin ardından "Vira Bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, ilk gün olumsuz hava koşulları nedeniyle umduklarını bulamadı.
Bandırma Balık Hali`nde ilk mezadı yaptıran İlçe Belediye Başkanı Sedat Pekel, hava koşullarının olumlu olmaması nedeniyle sınırlı sayıda av yapılabildiğini belirtti. Balığın son derece önemli bir besin maddesi olduğunu anımsatan Pekel, şunları söyledi:                "Özellikle de ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması, böylesi bir fırsatı bize sunuyor. Ama yıllardır yapılan bilinçsiz avcılık, özellikle çeşitli sektörde fabrikaların sanayicilerin, üzülerek söylüyorum ki, belli oranda yerel yönetimlerin, iç denizimiz olan Marmara`yı bir foseptik gibi kullanmalarının doğal sonucu, o canlıların hem miktarında, hem de çeşidinde bir azalma yaşatmıştı. Ama görüyoruz ki son yıllarda sınırlı da olsa bir artış söz konusu."
Bu konuda tüketicilere de önemli görevler düştüğüne dikkati çeken Pekel, "Özellikle boy yasağına uymayan avcılarımız bunları satış tezgahına getirdiğinde almayalım. Artık AB normlarında, hijyenik koşullarda balıkların satılması gerekiyor" dedi.
Kocaman Balıkçılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman da konuşmasında,  
 "Bu yıl hamsi biraz soru işaretli ama ben yine de bol hamsi çıkacağından umutluyum.Palamut iyi duruyor, Çinekop iyi duruyor. Eğer geçen yılki talebimiz olan 24 metre meselesinde Tarım Bakanlığı, 3 ay içinde belirli bölgelerde 18 metreye indirirse o zaman bilhassa küçük balıkçılarımız rahat edecek. Bakanlığın bu konuda anlayış göstermesini ve derinlik yasağının  24 metreden 18 metreye, balığın göç döneminde 3 ay için indirilmesini ümit ediyoruz. Ailelerin, çocuklarına balık yedirmeyi sevdirmesi gerekiyor. Balığın ekonomisi kadar nesillerin sağlıklı yetişmesi de son derece önemli. Biz şimdiye kadar balığın fiyatını konuştuk. Ama balığın insan sağlığına olan katkısını bir miktar ikinci planda bıraktık" değerlendirmesinde bulundu. 
Sezon açılışı lokma hayrı ve 2 bin kişilik balığın ızgara üzerinden halka dağıtımı ile sona erdi.
Sezonun ilk avında, günün ilk ışıklarıyla ağlarını toplayan balıkçılar, gece etkili olan fırtına nedeniyle beklenen bollukta av gerçekleştiremedi. Av sezonunun ilk gününde balık haline sabahın ilk saatlerinde 320 kasa sardalya, 500 çift palamut geldi. Sardalyanın kasası 70, palamudun çifti 17 liradan alıcı buldu.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli