Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

"Ak pelikanların dansı" gökyüzünü renklendirdi

Komşu ilçemiz Bandırma semalarında adeta dans eder gibi süzülen ak pelikan sürüleri görüntülendi.

Bahar´ın müjdelerinden biri de göçmen kuşlarının ülkemize gelmeleri sırasında görülüyor.

Binlerce kilometre uzaktan yurdumuza gelen 260 türe yakın göçmen kuşlarından; başta ak pelikanlar Bandırma (Manyas) Kuşcenneti´ne gelirken leylek ve kırlangıç gibi sevimli göçmen kuşları da şehirlere, köylere geliyor.

Başka yırtıcılardan korunmak isteyen kırlangıçlar özelliklere insanlara yakın olmak için sokak aralarına, çatı altlarına ve pencere altlarına yuva yaparlarken leylekler de elektrik direklerine, cami kubbelerine ve bazı çatılara yuva yaparak kuluçkaya yatarlar; ta ki yavrularını büyütüp tekrar göç etmelerine kadar?

Bu arada Manyas Kuşcenneti´nde yaz kış bulunan tepeli pelikanlardan başka ak pelikanlar da başta Afrika olmak üzere uzak ülkelerden gelmeye devam ediyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ak pelikan sürüsü yaklaşık 1 ay önce gelmelerinin ardından ikinci etap pelikan göçü dün sabah saatlerinde şehrimizden de ilgi ve zevkle izlendi. Gökyüzünde binlerce pelikandan oluşan sürüsünün adeta gökyüzünü kapladığı dakikalarda Ayyıldız Tepesi istikametinde toplanan sürü kısa bir süre sonra bir bölümü Kuş Cenneti´ne giderken küçük bir pelikan sürüsü de Erdek üzerinden Biga ve Çanakkale bölgelerindeki sulak alanlara doğru kanat açtı.

Kuş Cenneti´ne gelen ak pelikanlar da 40 kadar olan yapay yuvalardan başka sazlıklar arasında su üstündeki yuvalarında kuluçkaya yatacak.

 Erdem ÖZCAN



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli