Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Akaryakıtta tasarrufun 12 yolu

Akaryakıtta tasarrufun 12 yolu

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, araçlarda akaryakıttan tasarruf etmenin yollarını sıraladı. Bilinenin aksine vitesi boşa atmanın yakıt tüketimini artırdığını kaydeden Barut, 12 maddelik tedbirlerin uygulanması hali

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, araçlarda akaryakıttan tasarruf etmenin yollarını sıraladı. Bilinenin aksine vitesi boşa atmanın yakıt tüketimini artırdığını kaydeden Barut, 12 maddelik tedbirlerin uygulanması halinde yüzde 15 tasarrufun mümkün olabileceğini aktardı
MMO Antalya Şubesi, akaryakıttan tasarruf etmek isteyen araç sahipleri için çalışma yaptı. 12 maddelik tasarruf tedbirlerini bir akaryakıt istasyonunda duyuran MMO Şube Başkanı Hüseyin Barut, benzinin litre fiyatının 5 liranın üzerine çıkmasının ardından böyle bir çalışma yapmaya karar verdiklerini söyledi. Akaryakıt fiyatlarının pahalılığı göz önüne alındığında araç sahipleri için tasarrufun çok önemli olduğunu aktaran Hüseyin Barut, "Vatandaşların akaryakıt giderini binde 1 bile azaltabilirsek mutlu oluruz" dedi.
VATANDAŞ BROŞÜRLE BİLGİLENDİRİLECEK
Akaryakıttan tasarruf edilebilmesi adına sıraladıkları maddeleri bastırdıkları broşürle vatandaşa ulaştırmak istediklerini anlatan Hüseyin Barut, bu broşürleri Antalya`daki tüm akaryakıt istasyonlarında dağıtacaklarını kaydetti. Broşürde yer alan bilgilerin uygulanması halinde yılda ortalama yüzde 15 civarında tasarruf yapılmasının mümkün olacağını vurgulayan Barut, bu oranın yüzde 20 seviyesine de çıkarılabileceğini belirtti.
BUNLARI YAPIN, YÜZDE 15 TASARRUF EDİN
MMO`nun hazırladığı broşürde tasarruf tedbirleri ise şöyle sıralandı:
"Vites değişimlerini motor devrine göre yapın. Daha yüksek devirlerde vites değiştirmek yakıt tüketimini artırır. Yokuş inerken vitesi boşa almayın. Bilinenin aksine bu yakıt tüketimini ortadan kaldırmıyor. Vites boşa alındığında, motor rölantide çalışıyor ve ona göre yakıt tüketiyor. Klimayı sürekli açıp kapatmak yakıt tüketimini artırır. Önünüzdeki aracı çok yakından takip etmeyin. Ani fren ve ardından gaza basmak, yakıt tüketimini yüzde 5 yükseltir. Şehirlerarası yolda ü-90 kilometre hızla gidin. 90 kilometrenin üstündeki her kilometre, yakıt tüketiminde artış demektir. Aracınız hareket halindeyken camları açmayın. Pencerelerin açılması rüzgar direnci dolayısıyla yakıt sarfiyatının artmasına neden olur."
YÜKSEK DEVİR TÜKETİMİ ARTIRIR
"Motorunuzun ayar ve bakımlarını uzman kişilere yaptırın. Zamanında yapılmayan bakım onarımlar ve ayarsız buji, yakıt tüketimini yüzde 10 artırır. Rölanti devrinin katalog değerinde olmasına dikkat edin. Yüksek devir yakıt tüketimini yükseltir. Fren balatalarının ayarlarını sık sık kontrol ettirin. Ayarsız ve sıkı ise tekerlek dönüşü zorlanır, yakıt tüketimi artar. Lastik havalarını uygun basınçta kullanın. Düşük basınçlı lastik, sürtünmenin fazlalığından dolayı tüketimi yüzde 10 artırır. Aracınızın motoru hangi benzine göre uyarlanmışsa ona göre benzin kullanın."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli