Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Akçay Belediye Başkanı Çankaya Köşkünde

Akçay Belediye Başkanı Çankaya Köşkünde

Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydının özel daveti üzerine CHP heyeti ile birlikte Çankaya Köşküne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.

Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın`ın özel daveti üzerine CHP heyeti ile birlikte Çankaya Köşkü`ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.
CHP heyeti Cumhurbaşkanı Gül`den Büyükşehir Büyükşehir Yasası`nın meclise iade edilmesini istediler. 
Akçay Belediye Başkanı CHP`li Cahit İnceoğlu`nun da yer aldığı CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın başkanlığında ki heyet Çankaya Köşkü`nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın başkanlığında ki heyette, Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu`nun yanı sıra CHP Gaziantep Milletvekili-İçişleri Komisyonu Sözcüsü Ali Serindağ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Ankara-Çankaya Belediye Başkanı Haki Bülent Tanık, Ankara-Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, İzmir-Çeşme-Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalkılıç ve Ankara - CHP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Turhan Bulut yer aldı. 
Görüşmede CHP Heyeti, "Büyükşehir Belediyesi" adı altında yapılan yasal düzenlemenin sakıncalarına ve gelecekte neden olacağı sıkıntılara dikkat çekerek, yasanın bir kez daha görüşülmek üzere TBMM`ye iade edilmesini istediler.
Cumhurbaşkanını ziyaret eden heyette yer alan Akçay Belediye Başkanı İnceoğlu, toplantı sırasında söz alarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`e Akçay ve Körfez`i anlattı.
Başkan İnceoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanım: Akçay Beldesi Türkiye de ilk turizm hareketinin başladığı iki tatil beldesinden birisidir, Akçay; Ülke içinde ve dışında haklı bir üne kavuşmuş ve marka olmuş bir beldedir. Akçay sahip olduğu özellikler açısından Türkiye de birçok ilçeden daha önemli bir konumdadır. Akçay`ın kış nüfusu 13.000 olmakla birlikte bu nüfus yaz aylarında 150.000`ni bulmaktadır. Akçay gibi gelişmiş ve özelliği olan beldelerin kapatılması, ayni zamanda turizme de büyük bir darbe vuracaktır. O nedenle Akçay ve Akçay gibi belirli bir nüfusa ulaşmış, kendi ayakları üzerinde durabilen, turistik, tarihi özellikleri olan belde belediyelerinin kapatılmamasının, küçük beldelerin ise çevresindeki diğer yakın beldelerle birleştirilerek muhafaza edilmesinin, yine belirli bir nüfusu ve kültürel değerlerimizi barındıran köylerimizin köy olarak korunmasının, yerinden yönetim ilkesi ve yerel demokrasinin yaşaması için çok gerekli olduğunu düşünüyoruz. Yasayı incelemeniz sırasında bu hususu dikkate almanızı yüksek takdirlerinize sunuyorum" dedi.
Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "12 Kasım günü sabah saat 06.30`da çıkan yasayla ilgili olarak aynı gün Sayın Cumhurbaşkanından bir randevu talebinde bulunmuştuk, sağ olsun hemen ertesi gün randevu talebimize olumlu cevap verdiler. Saat 16.00 civarında bir görüşme gerçekleşti. 17.15`e kadar 1 saat 15 dakika civarında konuyla ilgili görüşlerimizi aktardık. Kamuoyunun da fark ettiği gibi biz burada ilgili yasanın etkilediği tüm kesimleri temsilen buradayız. İzmir, Mersin, Antalya, Muğla, Çankaya, Yenimahalle, Alaçatı ve Akçay belediye başkanlarımız burada" diye konuştu.
Görüşmede Cumhurbaşkanı Gül`e hazırladıkları dosyayı 25 dakika civarında bir sunumla sunduklarını belirten Günaydın, "Tasarının gerek TBMM`de görüşülmesi usulüne ilişkin gerekse maddi olarak kaygılarımızı Sayın Cumhurbaşkanı`yla paylaştık. Daha sonra heyetimizde bulunan belediye başkanlarımız kendi bölgeleriyle ilgili söz alarak Sayın Cumhurbaşkanı`yla paylaştılar. Akabinde Sayın Cumhurbaşkanı`nın şöyle bir değerlendirmesi oldu: `Ben tasarıyı bu TBMM`deki görüşmelerinde izlemeye gayret ettim. Kamuoyunda büyük bir tartışmanın olduğunun da farkındayım. İlginç bir not olarak şunu aktarmalıyım ki, `ben TRT`nin aktardığı bölümleri izledim, TRT`nin vermediği kısımları izleyemedim. Saat 19.00`dan sonra TRT olanı biteni yayınlamaktan vazgeçsin`, Sayın Cumhurbaşkanımızı da etkilediğini saptamış ve görmüş olduk. Kendisinin bu tasarıyı kanunlar ve kararlar dairesinde incelettirdiğini, bu inceleme sonucunda bir raporun kendisine geleceğini ve daha sonra kendisinin izleyeceğini, bir acele içerisinde olmadığını, dikkatli bir inceleme sürecinde bu yasanın geçeceğinden herkesin emin olması gerektiğini ifade etti. Bir de şunu söyledi ki, `Ben Cumhurbaşkanı olarak yerindelik denetimi yapamam, Anayasa`ya aykırılık iddialarını dikkatle değerlendireceğiz ve ona göre kararımızı vereceğiz` dedi. Açıkçası şunu ifade etmek isterim ki aşağı yukarı 70-75 dakikalık bir zaman dilimi boyunca yasayla ilgili söylenmesi gereken bütün değerlendirmeleri yaptık. Bundan sonra takdir Cumhurbaşkanı`nındır. Zamanını ve takdirlerini bekleyeceğiz, buna göre kendi değerlendirmemizi yapacağız" ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin, "Cumhurbaşkanı`ndan veto sinyali aldınız mı?" şeklindeki sorusuna ise Günaydın, şöyle cevap verdi: "Hayır, başka hiçbir konu gündeme gelmedi. Belki şu kadarını söyleyebilirim; Sayın Cumhurbaşkanı kendisine gelen `bütün yasaları dikkatle incelediğini ve hiçbir acele içerisinde olmadan bunları değerlendirdiğini` söyledi. `Ben uçak merdiveninde hiçbir yasa imzalamadım` dedi. Bizim bu konulara ilişkin daha önceden yaptığımız bütün açıklamalara bir cevap niteliğinde bir açıklamada bulundu. Biz de kendisine dedik ki, `bu sitem 4+4+4`den kaynaklanmaktadır. Burada komisyonlarda bir değerlendirme yapılmadan adeta zor ile geçirilen bir yasanın sizden dönmesini ya da bu alanda bir başka tutum geliştirmenizi beklerdik. Bu andaki sürenin tamamını kullanmamanızdır bizim eleştirimiz kaynağımız ama sizi üzecek bir değerlendirmede bulunduysak özür dileriz` lafını kendisine karşı kullandım. Açıkçası biz olumlu ya da olumsuz düşünceyi Cumhurbaşkanlığı`nın kapısında yapmayı doğru ve yararlı bulmayız. Cumhurbaşkanı kendi takdirleri ve kendi anayasal yetkileri çerçevesinde durumu değerlendirecektir. Biz de açıkçası Cumhurbaşkanı`nın takdirlerini ilgiyle bekliyoruz ama olumlu ya da olumsuz izlenim almış değiliz" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli