Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Akçayın körtıpalı Çeşmeleri

Akçayın körtıpalı Çeşmeleri

Edremit Körfezinin Bin Pınarlı Kazdağlarının eteklerinde yer alan Edremit ilçesine bağlı denizinin ortasından bile soğuk su fışkıran Akçay Beldesindeki çeşmelere Kurna Dayanmıyor.

Edremit Körfezinin `Bin Pınarlı` Kazdağlarının eteklerinde yer alan  Edremit ilçesine bağlı denizinin ortasından bile soğuk su fışkıran Akçay Beldesindeki çeşmelere `Kurna Dayanmıyor.`
"Sevgi ve Su Beldesi Akçay" diye dünyaya tanıtılan Türkiye`nin ilk turizm beldelerinden birisi olan Akçay`ın çeşmelerini Akçay Belediyesi tarafından sürekli onarıp kurnalarını yeniliyor ama bir gün sonra çeşmelerin kurnaları kırılıyor, başlıkları çalışamaz hale getiriliyor ya da takılan kurnanın yerine `körtıpa` takılı olduğu görülüyor.
Denizin içerisinde bile Kazdağının `Karsuyu` deniz seviyesinden 2 metreye yakın yukarı fışkıran ve bu nedenle "Sevgi ve Su Beldesi Akçay" diye dünyaya tanıtılan Akçay Beldesindeki çeşmelerin kör tıpalarla kapatılmasına gelen misafirleri isyan ettiriyor.
Kışın 25 bin civarı nüfusu barındıran ancak yazın 200 bine yaklaşan nüfus ile halka hizmet verme uğraşı verdiklerini açıklayan Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, "Bin Pınarlı Kazdağlarının eteğinde dünyanın en zengin yeraltı su kaynaklarına sahip beldeyiz. Akçay`da yeraltı su tesisatı yok. Her evde artezyen var ve çeşmelerimizde artezyenlerden su verilmektedir. Yaz geldiğinde sanıyoruz su satan bazı esnaf bu takılan kurnalara zarar veriyor. Belediye takıyor, sanırım bazıları bunlara zarar veriyor. Üstten basmalı kurnalar taktık, onları da yok ettiler. Halkımız şimdi kurna takmak yerine tulumba takıp hayır çeşmelerinden su akmasını sağlıyor. Bizde çeşmelere zarar verenleri yakın takibe almaya devam edeceğiz" dedi.
Edremit ilçesinde kaynaklarının tamamı Kazdağlarındaki doğal, kaliteli yeraltı sularından "Eybek Suyu`u halka ulaşan 65 civarında içme suyu Hayır Çeşmesi ile sebiller var olduğunu, Akçay`da da bu rakama yakın Hayır Çeşmesi bulunduğu bilgisini veren Başkan Cahit İnceoğlu, "Sevgi ve Su Beldesi Akçay`ın doğal bir yaşam cenneti olduğunu vurguladı.
Başkan İnceoğlu, Denizi, kumu, şifalı termal suları, dağ turizmi ve Türkiye`nin üç büyük şehri İstanbul, Ankara ve İzmir`in tam ortasında kara ve hava yolu ile en kolay ulaşılabilen bir tatil belde olduğunu ve herkesi Akçay`a tatile beklediğini söyledi.     (Enver Dolgun)


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli