Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Akın, Ayvalık çevre kirliği için meclis araştırması istedi

Akın, Ayvalık çevre kirliği için meclis araştırması istedi

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, denetimsizlik ve fırsatçı anlayışın çevre felaketlerine yol açtığını belirterek, ?İktidar çevre duyarlılığında sınıfta kalmıştır,

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, denetimsizlik ve fırsatçı anlayışın çevre felaketlerine yol açtığını belirterek, ?İktidar çevre duyarlılığında sınıfta kalmıştır, Ayvalık´ta yaşanan çevre kirliğinin araştırılması için TBMM´yi göreve davet ediyorum.? dedi.
Ayvalık´tan son günlerde yükselen çevre kirliliği feryadına CHP Milletvekili Ahmet Akın, sessiz kalmadı.
Akın, zeytin ve zeytinyağı üretiminde çevre kirliliğine neden olan mevzuattaki boşlukların ortadan kaldırılması, yeni ve akılcı politikalarla üretimin artırılması, insan sağlığının ve çevrenin korunmasına yönelik politikalar oluşturulması için TBMM´de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
Akın ve 21 milletvekilinin imzası ile TBMM Başkanlığı´na verilen araştırma önergesinde atıkların çevreyi kirletmesinin önemli sorunlarından biri olduğu vurgulandı.
Akın, önergesinde şunları kaydetti: ?Zeytinyağı üretimi sonucunda sıvı ve katı olmak üzere iki tip atık/artık oluşmaktadır. Bunlardan sıvı atıklar, karasu (dekantasyon ve seperatör atık suyu) ve yıkama suyu olarak ayrılmaktadır. Yıkama sularının ve seperatör atık sularının kirletici özelliği düşükken, dekantasyon atık sularının ki çok yüksektir. Diğer taraftan, zeytinlerin sıkılmasından sonra arta kalan çekirdek, kabuk ve posa, pirinayı oluşturmaktadır. Uygun olmayan yakıcılarda yakılması sonucu olarak tam yanma gerçekleşmemekte, karbondioksit ve hidrokarbon gibi eksik yanma ürünleri diğer yakıtlara göre daha yüksek emisyon değerlerinde oluşmaktadır. Bu eksik yanma enerji kaybı ile insan ve çevre sağlığında olumsuz etkilere neden olmaktadır. Önlem alınmazsa ve alınan önlemler yetkili Bakanlık tarafından yeteri kadar denetlenmezse zeytin karasuyu sorunu çevresel felaketlere neden olabilecektir. Nitekim bunun bir örneği Ayvalık ilçemizde yaşanmıştır. Yetkili bakanlıklarca yapılan denetimlerin yetersizliği, mevzuattaki boşluklardan yararlanılıp fırsata dönüştürülen iş ve eylemler sonucunda çevre kirliliğine yol açılması ve insan sağlığına zarar verilmesi vatandaşlarımızı son derece endişelendirmektedir.?
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı