Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Akın, balık ve kuş ölümlerini meclise taşıdı

Akın, balık ve kuş ölümlerini meclise taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir su kaynaklarının kirliliğini, balık ve kuş ölümlerini Meclis gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir su kaynaklarının kirliliğini, balık ve kuş ölümlerini Meclis gündemine taşıdı.
Kepsut´un can damarı olarak bilinen Simav Çayı´nın kirliliğinin vatandaşları endişelendirdiğini belirten Akın, ?Vatandaşlarımız endişeli ve artık bir çözüm bulunmasını istiyorlar. Alınan tedbirler var ama yetersiz. Doğa katliamı artık son bulsun.? dedi.
Akın, Balıkesir su kaynaklarının kirliliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum´un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde su kirliliğinin giderek arttığına bunun da tüm toplumda ciddi bir endişe yarattığına dikkat çekti.
Önergesinde ?Güney Marmara bölgesi akarsu ve göller bakımından zengindir. Bölgenin en önemli akarsuları Susurluk (Simav) Çayı, Gönen Çayı, Biga Çayı, Koca Çay, Havran Çayı, Atnos Çayı, Üzümcü Çayı, Zeytin Çayı, Kirmasti Çayı, Kızıklı Dere, Kara Dere ve Kille Deresi´dir. Susurluk Çayı; Kütahya´nın Şaphane Dağından çıkarak, Bursa´da Nilüfer Çayı ile birleşip Ballıkaya´da Marmara Denizi´ne dökülür. Gönen Çayı; Kaz Dağından çıkarak Kazak, Bakırçay ve Akkayası çaylarını alır ve Erdek Körfezi´ne dökülür. Güney Marmara bölgesinin gölleri İznik, Uluabat, Tabak Gölü ve Manyas Kuş Gölü bu bölümde bulunur? bilgisini veren Akın, Bakan Kurum´a şu soruları yöneltti: ?Balıkesir´in zengin su kaynaklarının kirlenmesinin önüne geçilmesi için hangi tedbirleri ne zamandır uyguluyorsunuz? Aldığınızı düşündüğünüz önlemlere ve yaptığınız denetimlere rağmen yaşanan ve giderek artan su kirliliğinin önüne geçmek için nasıl bir politika belirleyeceksiniz? Tüm bu kirliliklerin önüne nasıl geçeceksiniz? Gönen Çayı´nın kirliliğinin sona ermesi için bugüne ne kadar yaptığınız çalışmalar neden yeterli olmamıştır? Kepsut ilçemiz sınırlarında Simav Çayı´nın kirliliği insan ve hayvan sağlığını tehdit eder boyuta gelmiş, çayda sık sık olan balık ölümleri halkta endişelere yol açmıştır. Çayın kirliliğinin önüne geçilmesi için acil bir eylem planınız var mıdır? Balıkesir´in akarsu ve derelerinin kentsel, endüstriyel, aktif veya terk edilmiş katı atık bertaraf tesisleri ile düzensiz katı atık depolama sahaları ve yayılı kirleticilerle ilgili kirlilik yükleri hesaplanmış mıdır? Kirliliğin boyutlarını ortaya koyan bir haritanız var mıdır??
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli