Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Akın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nı hukuk tanımazlıkla itham etti

Akın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nı hukuk tanımazlıkla itham etti

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ?Ne Sayıştay´ı ne de Danıştay´ı dinliyorlar. Hukuk tanımazlık canımızı daha çok yakıyor.? dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ?Ne Sayıştay´ı ne de Danıştay´ı dinliyorlar. Hukuk tanımazlık canımızı daha çok yakıyor.? dedi.
Akın, İzmir deprem felaketinden sonra ?tarihin en büyük kentsel dönüşüme başladıklarını? duyuran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum´a ?hukuka uyma çağrısı? yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın yüksek mahkemelerden ne Sayıştay´ı ne de Danıştay´ı dinlediğini ifade eden Ahmet Akın, ?Bakanlık, kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere oluşturulan özel hesabı bile kontrol edemiyor, yönetemiyor. Diğer yandan Danıştay kararlarına uymayarak hukuk ihlal ediliyor. Bu hukuk tanımazlık canımızı daha çok yakıyor.? dedi.
Akın, depreme karşı dayanıksız yapılar ile imar mevzuatına aykırı yapıların ve bunların bulunduğu alanların dönüşüm projelerini yapmakla görevli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın Sayıştay uyarılarını dikkate almayarak ve Danıştay kararlarını uygulamayarak kayıtsız kaldığını öne sürdü.
?Deprem, Türkiye´nin gerçeği? diyen Akın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 6.7 milyon riskli konut var. Bunların 1.5 milyonu acil dönüşmesi gerekenlerden oluşuyor. Peki Bakanlık ne yapıyor? Aslında Bakanlık ne yapmıyor? Bakanlık, kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere oluşturulan ve 2019´da 4.4 milyar lira büyüklüğe ulaşan Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı´nın amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını bile kontrol edemiyor. Bunu, Sayıştay söylüyor. Sayıştay bunu şimdi de söylemiyor. Son birkaç yıldır denetim raporlarında bunu söylüyor. Bu hesabın amacı, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerini teşkil etmek üzere Bakanlık tarafından yürütülen faaliyetlere mali kaynak sağlamaktır. İşte Bakanlık bu hesabı yönetemiyor. Kontrol edemiyor.? diye konuştu.
Akın, Danıştay kararını da uygulamayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın vatandaşın canını hiçe saydığını söyledi. Danıştay´ın 2019´da verdiği bir kararla ?Yapı Denetimi Hakkında Kanun´a tabi yapılarda, kuruluşun ilgili denetçi mimar ve mühendislerince bundan sonra sadece projelerin değil, aynı zamanda zemin ve temel etütlerinin de denetlenerek raporlara uygunluk görüşü vermeleri gerektiğine´ hükmettiğini hatırlatan Akın, Bakanlığı bu karara uymadığını ve bugüne kadar bir düzenleme yapmadığını ifade etti.
Akın, şunları söyledi: ?Danıştay kararı açık. Denetçi mimar ve mühendislerince bundan sonra sadece projelerin değil, aynı zamanda zemin ve temel etütlerinin de denetlenerek raporlara uygunluk görüşü vermeleri gerekiyor. Bakanlık bunu yönetmeliğe uyarlamıyor. Sonuç zemin etütlerinin denetlenmemiş ile ortaya çıkan yıkımlar olabiliyor. Devletin Bakanlığı hukuku tanımıyor. Hukukun denetimlerine göre hareket etmiyor. Geldiğimiz noktada bu hukuk tanımazlık acı kayıplara yol açabiliyor. Bu yıl Dünya üzerinde gerçekleşen depremlerde en çok can kaybı Türkiye´de olması canımız daha çok acıtıyor. O nedenle, elinizi vicdanınıza koyun ve görevinizi yapın.?
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false