Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Akın, doğalgaz fiyatının neden indirilmediğini sordu

Akın, doğalgaz fiyatının neden indirilmediğini sordu

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´a tüm dünyada ham petrol ve doğalgaz fiyatları hızla düşerken ülkemizde doğalgaz fiyatlarının neden düşürülmediğini sordu.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´a tüm dünyada ham petrol ve doğalgaz fiyatları hızla düşerken ülkemizde doğalgaz fiyatlarının neden düşürülmediğini sordu.
Akın konuyla ilgili olarak yaptığı açıklaması ve soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: ?Ülkemizde tüketilen doğalgazın ithal fiyatının ham petrol fiyatlarıyla ilişkili olduğu ve her üç ayda bir belirlenmiş bir formüle dayalı olarak güncellendiği bilinmektedir. Dünyada ham petrolün varil fiyatı 120 dolar seviyesinden 30 doların bile altına düşerken ülkemizde hem akaryakıt hem de doğalgaz fiyatları düşmemektedir. Hatta bu dönem içerisinde fiyatlarda bir miktar artışların olduğunu da görmekteyiz. Bakanlığınızın 2016 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 09.02.2016 tarihinde yapılan görüşmelerinde doğal gaz ithalat fiyatlarıyla ilgili olarak ?2009 yılında 1000 m3 doğalgazı 500 küsur ortalama ile alırken bu miktar 200-300 seviyesine geriledi´ açıklamasını yaptınız. Ayrıca İran doğalgazı ile ilgili olarak tahkimde alınan karar gereğince bir indirimin olacağı da ortaya çıktı ve bu nedenle bir indirim yapılacağı da tarafınızdan kamuoyuna açıklandı. Bu konuyla ilgili olarak; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak sizin de açıkladığınız gibi doğalgaz ithal fiyatlarının bu oranda düşmesine rağmen bu fiyat düşüşlerinin halkımızın faturalarına yansıtılmamasının, hatta aynı dönem içerisinde fiyat artışları olmasının nedeni nedir? Halkımızın tükettiği doğalgazda indirim yapılması için çalışma yapıldığı açıklamanıza rağmen bugüne kadar bir indirimin yapılmayışının nedeni nedir? İndirim için doğalgaz tüketiminin çok yüksek olduğu kış mevsiminin geçmesi mi beklenmektedir? Doğalgaz fiyatlarında yapmayı planladığınız indirim oranı nedir? Halkımızın beklentisini karşılayacak oranda bir indirim yapılacak mıdır? BOTAŞ´ın çok yüksek finansal açıklarının olduğu, doğalgaz fiyatlarının tüm dünyada düşmesine rağmen ülkemizde bir indirime gidilmemesinin nedeninin bu açıkların yüksek fiyatla halkımıza doğalgaz satılması yoluyla kapatılmak istendiği iddiaları doğru mudur? İstatistiklere göre elektrik üretimimizin yarıya yakın kısmının doğalgazdan olduğu bilinmektedir. Doğalgazda yapılacak bir indirimin elektrik fiyatlarına da indirim olarak yansıtılması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Varsa elektrik fiyatlarında yapmayı planladığınız indirim oranı nedir??
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false