Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Akın, elektrik faturalarını ucuzlatacak teklif sundu

Akın, elektrik faturalarını ucuzlatacak teklif sundu

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, vatandaşların enerji faturalarındaki artışların azaltılması için ?iktidarın kılını kıpırdatmadığını? belirterek

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, vatandaşların enerji faturalarındaki artışların azaltılması için ?iktidarın kılını kıpırdatmadığını? belirterek, esnafından çiftçisine, sanayicisinden asgari ücretlisine her kesime rahat bir nefes aldıracak kanun teklifini TBMM Başkanlığı´na sunduklarını söyledi.
Akın, ?Esnafın, çiftçinin, sanayicinin elektrik faturası son iki yılda % 126, konutlardaki elektrik faturası da % 73 arttı. İktidar kılını kıpırdatmıyor. Yalanlarla nereye kadar pembe tablolar çizebileceklerini sanıyorlar. Artık yeter.? dedi.
Akın, Meclis Başkanlığı´na sunduğu kanun teklifinde, elektrik faturalarındaki dağıtım, iletim, kayıp ve sayaç okuma bedelleri ile enerji fonu, TRT payı, elektrik tüketim vergisi, ÖTV ve KDV gibi unsurlarla vatandaşa yük üstüne yük bindirildiğini ifade etti.
Elektrik tüketim payının bu kalemlerle faturayı yaklaşık olarak % 25 oranında arttırdığını vurgulayan Akın, kanun teklifi gerekçesinde şu görüşleri dile getirdi: ?Vatandaşların en temel ihtiyaçları arasında yer alan elektrik ve doğalgaz sürekli zamlanmaktadır. 2018 yılı ve 2019 yılında yapılan zamlar birlikte, sadece elektrikte konut tarifelerinde artış % 72,6 olmuştur. Sanayide ise yıllık değişim % 32,2 iken, 2 yıllık zam oranı % 126?ya ulaşmıştır. Ekonominin omurgası esnafımız başta doğal gaz olmak üzere elektrik, su, akaryakıt gibi enerji kalemlerinde indirimli tarife uygulanmalıdır. Elektrik ve doğalgaz faturaları çiftçi, sanayici ve esnafın önemli bir maliyet unsurudur. Aile bütçesinde önemli bir harcama kalemi haline gelen enerji faturalarında elektrik tüketim bedelinin yanı sıra, dağıtım, iletim, kayıp/kaçak ve sayaç okuma bedelleri, enerji fonu, TRT payı, elektrik tüketim vergisi, ÖTV ve KDV ödemektedir. Faturaların her geçen zamlanması ülke ekonomisine üreterek ve istihdam sağlayarak büyük bir katkı sağlayan esnaf, çiftçi ve sanayicimizin ne yazık ki üretim süreçlerini sekteye uğratmakta, neredeyse iflaslarına neden olacak maliyet unsuru olarak karşılarına çıkmaktadır.?
Kanun teklifinin yasalaşması ile elektrik faturalarındaki dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli, TRT payı, enerji fonu, ÖTV kaldırılacak KDV oranı da % 1´e düşürülecek.
Akın, daha önce de konutlarda kullanılan doğalgazdaki ÖTV´nin kaldırılarak KDV´nin de % 1´e düşürülmesi için kanun teklifi vermişti.
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli