Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Akın, enerji zamları, ücret artışını yok etti

Akın, enerji zamları, ücret artışını yok etti

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, doğalgaz ve elektrikte yapılan zamların Temmuz ayındaki emekli ve memur maaşı zamlarını büyük oranda erittiğine dikkat çekerek,

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, doğalgaz ve elektrikte yapılan zamların Temmuz ayındaki emekli ve memur maaşı zamlarını büyük oranda erittiğine dikkat çekerek, ?Enerji zamları, emeklimizin ve memurumuzun zamları henüz ceplere girmeden eritti. Memur zammının % 40´ı, SSK emeklisi zammının % 70´i, Bağ-Kur emeklisi zammının da % 77´si elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla geri alındı. Zam sihirbazı AK Parti iktidarı, şapkadan elektrik ve doğalgaz zammını çıkarırken; memur ve emeklimize yapılan zamları yok etti? değerlendirmesinde bulundu.
Emekli ve memur maaşlarındaki artışın yalnızca elektrik ve doğalgaza gelen zamlar karşısında nasıl eridiğini gözler önüne serdiğini dile getiren Akın´ın çalışmasında özetle şunlar yer aldı:
Faturalar aylık 140 lira artacak
2021 yılında elektriğe yapılan zamların toplamı % 21,9´u bulurken, doğalgaza yapılan zamların toplamı % 18,8 olarak gerçekleşti. Bu zam oranları dikkate alındığında ortalama 230 kilovat saat tüketime göre elektriğe yapılan zamlar faturayı ortalama 38 lira, ısınma amacıyla ortalama 300 metreküp tüketime göre doğalgaza yapılan zamlar ise faturayı ortalama 102 lira artıracak. Buna göre yalnızca elektrik ve doğalgaz faturalarına yapılan zamlar; ortalama bir tüketimde bütçelere her ay en az 140 lira tutarında ek yük getirecek.
Maaş zamları cebe girmeden eriyor
Memur ve emeklilerin maaşları resmi olarak açıklanan enflasyon rakamına göre % 5,45 enflasyon farkı dikkate alındığında % 8,45 oranlarında artacak. Maaş artışları başta milyonlarca emekli vatandaşımız olmak enerji faturalarına yapılan zamlar nedeniyle ceplere girmeden erimeye başlayacak.
Memur zammı % 40 eridi
Temmuz ayı itibarıyla yapılan son zamla en düşük memur maaşı 3 bin 991 liradan 4 bin 336 liraya çıkacak. Buna göre memur maaşı 345 lira artacak. Ortalama tüketim değerleri üzerinden yapılan hesaplamaya göre enerjiye yapılan zamlar ise faturaları en az 140 lira tutarında artıracak. Buna göre en düşük memur maaşına yapılan son zammın % 40 yalnızca enerji faturalarına yapılan zamma gidecek. Memura yapılan zam neredeyse yarı yarıya erimiş olacak.
Bağ-Kur ve SSK emeklisi zammı eridi
Zamla birlikte en düşük SSK emekli aylığı 2 bin 326 liradan 2 bin 547 liraya çıkacak. Buna göre SSK emekli aylığı 201 lira artacak. Enerji faturalarına yapılan zamlarla aylık 140 lira ek yük dikkate alındığında SSK emekli aylığının % 70´ı yalnızca enerji zamları nedeniyle erimiş olacak. En düşük Bağ-Kur emeklisinin maaşı da yapılan zamla 2 bin 104 liradan 2 bin 286 liraya çıkacak. Bağ-Kur emeklisinin maaşındaki artış 182 lira olacak. Enerji faturalarına yapılan zammın aylık ek maliyeti 140 lira olduğu dikkate alındığında; Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı % 77 oranında erimiş olacak.
Bağ-Kur tarım emeklisi zammı tamamen bitti
En düşük Bağ-Kur tarım emeklisinin maaşı da bin 639 liradan bin 781 liraya çıktı. Buna göre Bağ-Kur tarım emeklisinin maaşındaki artış 141 lira oldu. Bağ-Kur tarım emeklisinin maaşına yapılan zam; enerji faturalarına yapılan zammın aylık ek maliyeti dikkate alındığında neredeyse tamamen (% 99 oranında) erimiş olacak.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı