Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Akın, iktidara bir uyarı daha yaptı

Akın, iktidara bir uyarı daha yaptı

TEDAŞ´A OLAN BORÇLAR ERTELENMESİN, SİLİNSİN!

?Vatandaşın kapısına elektrik ve doğalgaz faturası göndermeyin, mağduriyetin sorumlusu iktidar olacaktır?
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, TBMM´ne sunulacak ekonomi alanındaki kanun teklifinde yer verilen konuların ortaya çıkmasını değerlendirdi.
Akın, kanun teklifinin içinde vatandaşın elektrik ve doğalgaz tüketiminden doğan mağduriyetlerinin yer almadığını söyledi.
TEDAŞ´ın alacakları ile ilgili bir düzenleme yapıldığını ancak bu düzenlemenin yetersiz olduğunu belirten Akın, ?TEDAŞ´a olan borçlar yapılandırılmasın silinsin. Vatandaşa da elektrik ve doğalgaz 3 ay ücretsiz verilsin.? dedi.
İktidar tarafından hazırlanan 66 maddelik yeni torba kanun teklifinde, ekonomik yardımlara olanak sağlayan düzenlemeleri değerlendiren Akın, işten çıkarmanın yasaklandığını ancak ücretsiz iznin kanuna yerleştirildiğine dikkat çekip ?Bunun sakıncaları olabilir. İşçinin hakkını korumak varken kurnazlık yapıp işçiyi daha çok mağdur edecek bir düzenlemeye izin vermemeliyiz. Ayrıca çalışanın verilecek 39 liralık yardım yine işçinin fonundan kesilip verilecek olması doğru bir düzenleme değil.? diye konuştu.
Akın, Türkiye´de korona virüs vakasının ilk açıklandığı 10 Mart tarihinden bu yana 1 ay geçtiğini, iktidar tarafından alınan ekonomik önlemler içerisinde elektrik ve doğalgaz faturaları ile ilgili henüz vatandaşın mağduriyetini giderecek bir düzenleme yapılmadığı söyledi.
Akın, ?Kapalı işyerine faturalar gönderiliyor. Hangi para ile hangi fatura ödenecek soran yok. Salgın geçtikten sonra yaşanacak trajedilerin sorumlusu iktidardır. Önerimiz, talep eden konut abonelerinin elektrik ve doğalgaz faturaları 3 ay ücretsiz olsun. Günlük 39 lira ile hangi fatura ödenir?? diye konuştu.
Akın, milyonlarca insanın ücretsiz izne gönderildiğini, maaşsız ayı geçirmek zorunda kaldığını, esnafın sanayicinin çalışanına izin verip işyerini kapattığını zor günlerden geçtiğini, enerji şirketlerinin doğalgaz ve elektrik faturalarını tebliğ etmeye başladığını, Mart ayında kullanılan doğalgaz ve elektrik ücretleri ile ilgili çoğu faturanın da ödeme zamanının geldiğini kaydetti.
Akın ?Esnaf siftahsız dükkan kapattığı günlerde borç harç, parasını denkleştirip kullandığı elektriğin faturasını ödeyebiliyordu. Şimdi dükkan kapalı gelir yok, kapalı dükkana fatura gelmiş neyle ödeyecek soran yok. Yevmiye ile çalışan ne yapacak? Bu faturalar salgın geçtikten sonra yeni mağduriyetler yaratacak. Yaşanacak trajedilerden bugünlerde önlem almayan iktidar sorumludur.? diye konuştu.
Akın, 66 maddelik torba kanun teklifinde elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sırasında TEDAŞ´a devredilen elektrik borçlarına yapılandırma hakkı sağlanacak maddeler bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: ?Özelleştirmelerden sonra TEDAŞ´a devredilen elektrik borçluları kim? Belediyeler ve bağlı kuruluşlar, il özel idareleri yani vatandaşa hizmet veren kamu idareleri, tarımsal sulama aboneleri yani çiftçiler. Borcun affı için daha önce 3 kez mevzuat değişikliği ve yapılandırma yapıldı. Bu dördüncüsü olacak. Böyle bir zamanda bu borçların yapılandırılması değil silinmesi gerekir. TEDAŞ´a olan borçlar ertelenmesin silinsin.?
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli