Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Akın, iktidara ?şeffaf olun´ çağrısı

Akın, iktidara ?şeffaf olun´ çağrısı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, pandemi nedeniyle vatandaşları sıkıntı yaşadığı bir dönemde vatandaşın parasının şeffaf bir şekilde harcanması çağrısı yaptı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, pandemi nedeniyle vatandaşları sıkıntı yaşadığı bir dönemde vatandaşın parasının şeffaf bir şekilde harcanması çağrısı yaptı.
CHP´li Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı´nın 2020 yılında 40,5 milyar TL büyüklüğündeki ihaleyi önceden ilan edilmeden ve belli firmaların davet edildiği pazarlık usulüyle yaptığını ve sonuçlarının bile açıklanmadığını anımsatarak, ?Yatırım programına göre ulaştırma sektöründe 2021 yılında 42 milyar TL tutarında yeni yatırım yapılması öngörülüyor. 2020 yılında kapalı kapılar ardından yapılan ihaleler kamuoyunda şeffaflık konusunda tartışmalara neden olurken, bu yıl istisna olan bu yöntem artık uygulanmamalı. Vatandaşın parası şeffaf bir şekilde açık ihale yöntemiyle dikkatle harcanmalı? değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmi Gazete´de yayımlanan 2021 yılı yatırım programı dağılımında en büyük payı ulaştırma ve haberleşme sektörü aldı. Programa göre 2021 yılında ulaştırma ve haberleşme sektöründe 42 milyar 474 milyon 438 bin TL tutarında kamu yatırımının yapılması öngörülüyor.
Akın, iktidarın 2020 yılında ulaştırma sektöründeki yatırımları yasaya göre istisna olması gerekirken pazarlık usulüyle yaptığına dikkat çekti.
Şeffaflığı konusunda soru işaretlerine neden olan pazarlık usulüyle milyarlarca lira tutarındaki ihalenin karanlıkta kaldığına işaret eden Akın, 2020 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde pek çoğu hızlı tren, otoyol ve metro hattıyla ilgili 40,5 milyar TL büyüklüğündeki ihalenin pazarlık usulüyle yapıldığını ve sonuçlarının ilan edilmediğini vurguladı.
2021 yılında ulaştırma alanında öngörülen 42,4 milyar TL tutarındaki yatırımla ilgili şeffaflık çağrısı yapan Akın, şunları dile getirdi: ?Ulaştırmadaki projelerin neredeyse tamamı artık pazarlık usulüyle iktidara yakın firmaların davet edilmesiyle gerçekleştirilmeye başlandı. Geçen yıl ulaştırma alanında pazarlık usulüyle 12 ihalenin 8´inin sonuçları hala açıklanmadı. 40,5 milyar TL tutarındaki ihalelerin ayrıntılarını kamuoyu bilmiyor. Henüz 2020 yılı karanlıkta kalırken, 2021 yılında da bu alanda 42 milyar TL tutarında yeni yatırım yapılması öngörülüyor. Artık istisna olan bu yöntem uygulanmamalı. Vatandaşın parası şeffaf bir şekilde, açık ihale yöntemiyle dikkatle harcanmalı.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli