Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Akın, iktidarın doğalgazda indirimi ret ettiğini açıkladı

Akın, iktidarın doğalgazda indirimi ret ettiğini açıkladı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın´ın doğalgazda KDV´nin % 1´e indirilmesi ve ÖTV´nin kaldırılması için verdiği kanun teklifini AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın´ın doğalgazda KDV´nin % 1´e indirilmesi ve ÖTV´nin kaldırılması için verdiği kanun teklifini AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmedi.
Akın, ?Asgari ücretli doğal gaza ayda 154 lira ödüyor, elektriğe 164 lira ödüyor, ne etti? 318 lira. Kış aylarında asgari ücretli, maaşının % 20´den fazlasını enerjiye veriyor. Düşünün, geri kalanını nereye ödeyecek, nasıl geçinecek, nasıl yaşayacak?? dedi.
Akın, doğalgaz tüketiminde alınan vergilerden KDV´nin % 18´den % 1´e indirilmesini ve ÖTV´nin kaldırılması için verdiği kanun teklifinin Meclis Genel Kurul gündemine alınması için yaptığı konuşmasında doğalgaz ve elektrik zamlarını eleştirdi. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez´in sözlerini hatırlatan Akın, ?2019 bütçesinde 2 Kasım 2018´de Sayın Bakan ?Biz paydaşlarımızı önemsiyoruz, en büyük paydaşımız vatandaşımız, 54 milyon abonemiz var.´ Kararları paydaşları ile alacaklarını söylediler. 54 milyon vatandaşa bir yılda zam yaparken sordunuz mu? Yoksa kafanıza göre mi yaptınız?? diye konuştu.
Genel Kurul´da iktidar partisi milletvekillerine seslenen Akın, ?vicdanlarınıza sesleniyor ve bu kanun teklifimizin gündeme alınmasını sizden milletimiz adına rica ediyorum? diyerek şunları söyledi: ?Önümüz kış. Şimdi havalar soğumaya başladı, evlerde doğal gaz büyük ihtiyaç, elektrik büyük ihtiyaç ama maalesef milletimiz şu anda kara kara düşünüyor ?Biz nasıl bu faturaların altından kalkacağız?´ diye. Hatırlarsanız, dolar 7 liraya çıktığı zaman dediniz ki: ?Dolar yükseldi, biz elektriğe zam yapacağız.´ Hemen zammı yaptınız. Ardından dolar 5 liraya indi, dedik ki: ?Tamam, dolar indi, şimdi artık zammı indirin.´ Çok göstermelik bir indirim yaptınız ama indirim gerçek anlamda yapmadınız. Sonra ne oldu? Sayın Cumhurbaşkanı çıktı dedi ki: ?Bakın, bu konularda fırsatçılık yapanları uyarın.´ Ama en büyük fırsatçılığı maalesef AK Parti Hükümeti yaptı. Ne yaptı? Oradaki zammı, artımı indirmeden yine milletin sırtına yükledi. Geçen yıldan bu yana da doğal gaz ve elektriğe tam 5 kere zam yapıldı. Ayrıca, AK Parti iktidara geldi, ne dedi? ?Biz elektrik dağıtımı özelleştiriyoruz.´ Hatırlayın değerli arkadaşlar, 2013 yılına kadar olan süreçte 18 şirketten tam 12,7 milyar dolar para aldı. Bu para ne ediyor bugünün kuruyla? 72 milyar 390 milyon TL, bugünün parasıyla. Şimdi, o zamanın Bakanı Sayın Şimşek dedi ki: ?Artık elektrik ucuzlayacak. Kayıp kaçak azalacak, iyice bitecek. Şirketler kâr edecek.´ Geldiğimiz durum ne? Buna siz kendiniz bakın, etrafınıza sorun, çok rahat görürsünüz: Yine bir enkaz, yine bir enkaz. Faturaları kararttınız, neden? Çünkü millet görsün istemiyorsunuz, milletin ödediği vergileri karartıyorsunuz. Ne yapıyorsunuz? Millete karşı bir oyun oynuyorsunuz değerli arkadaşlarım. Bu çok yanlış, 50 liralık enerji bedeli var, 100 lira fatura ödüyor, aradaki vergilerin ne olduğunu millet göremiyor. Şimdi, düşünün, işçi, emekli, memur % 15 zam almayı hayal dahi edemiyor ama diyorsunuz ki: ?Sen % 15 zammı bile alamıyorsun ama biz sana % 70 zammı yapıştırıyoruz.´ Bu ne demek? Bu bir vicdansızlık, bu hem ayıptır hem yazıktır hem de günahtır.?
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false