Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Akın, iktidarın yeni müjdesini ?zam´ olarak açıkladı

Akın, iktidarın yeni müjdesini ?zam´ olarak açıkladı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, her ay düzenli olarak zamlanan doğalgazın vatandaşı mağdur ettiğine işaret ederek, ?İktidar ?Yeni müjde açıklayacağız´ dedi ve doğalgaza yine zam geldi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, her ay düzenli olarak zamlanan doğalgazın vatandaşı mağdur ettiğine işaret ederek, ?İktidar ?Yeni müjde açıklayacağız´ dedi ve doğalgaza yine zam geldi.
Yılbaşından bu yana konutlarda % 6´nın, elektrik üretim santrallerinde ise 21´in üzerinde zam yapıldı. Henüz 10 gün önce akaryakıtta fahiş oranda yapılan ÖTV zammıyla beli bükülen vatandaş zam yağmurundan kurtulamadı? değerlendirmesinde bulundu.
BOTAŞ´ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı % 1 artışla bin metreküp doğalgaz için 1.328 lira 65 kuruş, sanayi aboneleri için 1.486 lira 12 kuruş olarak belirlendi. Elektrik üretim santrallerinin kullandığı bin metreküp doğal gazın fiyatı ise % 5 artışla 1.713 lira 25 kuruş oldu.
Yaptığı yazılı açıklamada iktidarın yılbaşından bu yana düzenli olarak yaptığı doğalgaz zammıyla ilgili değerlendirmede bulunan Akın, şunları dile getirdi: ?İktidar yanlış ekonomi politikalarıyla yoksullaştırdığı vatandaşımıza destek olmak yerine zam yağmuruna tutarak bezdirmeyi tercih ediyor. Akaryakıttaki özel tüketim vergisi (ÖTV) zammının üzerinden henüz iki hafta geçmeden, bütün vatandaşlarımızın temel bütçesini ilgilendiren doğalgaza bu yıl altıncı kez zam yapıldı. Konutlarda % 1 oranında yapılan zam, elektrik üretim santrallerinin tarifesinde ise % 5 oranında gerçekleşti. Bu durum doğalgazın yılbaşından bu yana konutlarda % 6´nın, elektrik üretim santrallerinde ise % 22´nin üzerinde zamlandığı anlamına geliyor. Ekonomik buhran nedeniyle geliri düşen ve işsiz kalan vatandaşlarımızın faturalarını düşürmek için verilen müjdeler sözde kaldı. İktidar ise yeni müjde verdikçe arkadan zamlar geliyor. Karadeniz´de bulunan doğalgaz rezervinin tam anlamıyla kullanıma sunulmasının 2028 yılını bulacağı iktidar tarafından da kabul edilirken; bu durum siyasi şov malzeme haline getiriliyor. Haziran ayında iktidar tarafından açıklanacağı belirtilen sözde yeni müjdeden önce doğalgaza yapılan zam; iktidarın vatandaşın refahı için değil, kendi siyasi ikbali için Karadeniz rezervini kullandığını bir kez daha göstermiştir. Vatandaşın temel giderlerinden biri olan ve temel ihtiyaç olan doğalgaza 6 ayda 6 kez zam yapılması iktidarın vatandaşı umursamadığının çok açık bir göstergesidir. Mayıs ayında elektrik üretim santrallarının kullandığı doğalgaza yapılan % 12 oranındaki zam, içinde bulunduğumuz kuraklık dönemiyle hidroelektrik santrallerindeki kaçınılmaz düşüş, yazın elektrik faturalarında yüksek oranda bir zam yapılmasını zorunlu kılıyor. Son zamla birlikte son 6 ayda % 22 zamlanan elektrik üretim santrallerinin tarifesindeki bu artış elektrik faturalarını da artıracak. Her ay zamlara başvuran iktidar hiç olmazsa elektrik kullanımının artacağı yaz aylarında bu temel ihtiyaca zam yapmamalıdır.?
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli