Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Akın, süt üreticilerinin sesi oldu

Akın, süt üreticilerinin sesi oldu

Akın, süt üreticisinin talep ettiği çiğ süt fiyatının enflasyon etkisi nedeniyle verilmemesi tepki gösterdi.

Akın, süt üreticisinin talep ettiği çiğ süt fiyatının enflasyon etkisi nedeniyle verilmemesi tepki gösterdi.
Üreticilerin talep ettikleri çiğ süt referans ücretinin artırılmamasına ?enflasyon gerekçe olamaz? sözleriyle tepki koyan CHP Milletvekili Akın, ?İktidarın TÜİK eliyle açıkladığı enflasyon ile vatandaşın enflasyonu arasında dağlar kadar fark var. Markette süt ve süt ürünleri Eylül ayında zaten en az % 10 zam gördü. Ama süt üreticisi ürününe zam yapmadı. Süt ve süt ürünlerinin son satış noktalarında zam gören ürünün üreticisi fiyatını artıramıyor. Bu ne demek? Bu, ?sen bu işi bırak kardeşim´ demektir? diye konuştu.
Süt üreticisinin çiğ süt referans fiyatına 3 lira talep ettiğini hatırlatan Akın, maliyet kalemlerinden yeme son 10 ayda % 20 zam geldiğini söyledi.
Yem haricindeki maliyet artışlarının da % 30 ile % 50 arasında değiştiğini vurgulayan Akın, rakamlar vererek iktidarı eleştirdi.
Akın, şunları söyledi: ?2002 yılında bir çuval yem 13 liraydı. Bugün bir çuval yem 111 lira. Yem fiyatı 18 yılda 8,5 kat artmış. 2002 yılında çiğ süt 35 kuruştu. Bugün 2 lira 30 kuruş. Süt üreticisinin zarar etmemesi kazanabilmesi için çiğ süt fiyatının en az 8,5 kat artması gerekiyor. O halde çiğ süt fiyatının referans fiyatı en az 3 lira olması gerekiyor. Süt üreticisinin talep ettiği 3 liranın enflasyonu gerekçe gösterilerek verilmemesi üreticiye yapılan en büyük haksızlıktır. Enflasyondan korkan iktidar acısını süt üreticisinden çıkardı. Ama çarşı pazarda vatandaşın enflasyonu zaten TÜİK´in açıkladığından çok daha yüksek. Ekim ayı başında elektrikte % 5,7 zam yapıldı. Bunun enflasyona etkisi yok muydu? Elektrik ücretinin tüketici fiyatı enflasyonu sepetindeki ağırlığı % 3 seviyesine yakın. Dolayısıyla % 5´lik bir zam yıllık enflasyon üzerindeki etkisi yaklaşık 0,15 puan oluyor. Süt üreticisinin suçu ne??
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Akın üreticilerinin sesi oldu
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli