Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Akın, termik santrallerin baca emisyon verileri açıklansın

Akın, termik santrallerin baca emisyon verileri açıklansın

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Ocak ayında 5´i tamamen, 1?i kısmen kapatılan termik santrallerden bazılarının açılmak üzere olduklarını belirterek,

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Ocak ayında 5´i tamamen, 1?i kısmen kapatılan termik santrallerden bazılarının açılmak üzere olduklarını belirterek, ?Termik santraller çevreye ve insan sağlığına zarar verdikleri için kapatıldı. Çevreye zarar vermeyen sistemleri kurup faaliyete geçmeye hazırlanıyorlar. Ama bu yatırımların gerçekten çevreye ve insan sağlığına zarar vermediği konusunda endişeler var. Bu endişeleri giderecek şeffaflığı hem ilgili bakanlıklardan hem de şirketlerden bekliyoruz.? dedi.
2013 yılından itibaren termik santral tesislerine gerekli çevresel yatırımları yapmaları ve izinlerini almaları için 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre tanınmasından sonra bu zorunluluğu ortadan kaldıran yasanın da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmesiyle 1 Ocak 2020 tarihiyle mühürlenen termik santraller açılmaya hazırlanırken, söz konusu santrallere baca gazı arıtma sistemleri kurularak çevreye daha duyarlı hale getirildiği açıklansa da konunun uzmanları ?bu sistemin yatırım maliyeti az ancak işletme maliyeti yüksek, geçici bir çözüm olduğunu? dile getiriliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın ?kirliliğe kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Kimse milletin havasını kirletemez. Bu konuyu da bizzat takip edeceğim´ sözlerini anımsatan Akın, bu santrallerin TEİAŞ´tan 2018 ve 2019 yıllarında 1 milyar 100 milyon TL teşvik aldığına, 6 yılda yapılmayan çalışmaların 6 aya sıkıştırıldığına dikkat çekti.
Akın, devamında şöyle konuştu: ?Burada bir gerçeği unutmamak lazım, insan sağlığı ve çevrenin korunması. Salgın süreci bütün bunları bize öğreten bir süreç oldu. Bundan dersler çıkarmamız lazım. Bu santrallerde baca gazı kükürt arıtma sistemi kurulduğunu duyduk. Bu sistemin yatırım maliyetinin düşük olduğu belirtiliyor. Sonuç olarak bir baca gazı kükürt arıtma sistemi kuruluyor peki, baca gazındaki azotoksitleri için ne yapılıyor, bu durum belli değil. Bunlar ilgili bakanlıklar ve şirketler tarafından tüm şeffaflığıyla paylaşılmalı. Halkın aklında soru işaretleri kalmamalı. Bildiğimiz kadarıyla tüm bu kirletici emisyonların anlık olarak izlenebileceği sistemler kuruldu. Fakat elde edilen veriler gizli tutuluyor. Neden? Bu veriler kamuoyu ile paylaşılmalı. Anlık ölçümler santralların web sayfalarından yayımlanmalı, kamuoyu bilgilenmeli. Ayrıca kül, cüruf, alçı taşı katı atık sahalarının durumu hakkında da kamuoyuna bilgi verilmeli. Kapasiteleri ne kadar, doldu mu, yağmur sularının toprağa ve yer altı sularına karışmaması için önlemler alınmış mı, yeterli mi? Tüm bu konulara açıklık getirilmeli.?
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false