Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Akova, KAGİDER Toplantısında

Akova, KAGİDER Toplantısında

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, 5 Aralık Türkiye'de kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasının yıldönümü nedeniyle düzenlenen, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) toplantısına katıldı.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, 5 Aralık Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasının yıldönümü nedeniyle düzenlenen, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) toplantısına katıldı. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcıları Selin Sayek Böke ve Seyhan Erdoğdu’nun yanı sıra, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük ve CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer katıldı.
Toplantının ana gündemini oluşturan siyasette ve ekonomide kadın temsilinin artması ve karar alma mekanizmalarında daha fazla kadının görev alması hususunda konuşan katılımcılar, kendi kişisel deneyimlerinden hareketle nasıl bir yol haritası çizileceği konusunda fikir alışverişinde bulundu.
CHP Balıkesir Milletvekili Akova, birçok gelişmiş ülkeden önce Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasına rağmen, bugün gelinen noktada kadınların siyasette temsil oranının çok yetersiz olduğunu vurguladı.
Akova, bir hakkın elde edilmesinin yanı sıra bu hakkın ne kadar etkin kullanılabildiğinin de önemli olduğuna değindi.
Akova, 5 Aralık Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasının yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada şu hususlara değindi: “Kadına ilkçağ aklı ile rol verilmesine karşı çıkmak ve kadının ekonomik, siyasi her alanda var olması için mücadele etmemiz gereklidir. İktidarın kadına sadece anne rolü verip, üç çocuk doğurup eve kapatma zihniyeti toplumu yönlendirdikçe mücadelemiz daha da zor olmaktadır. Siyasal alanda kadın her ne kadar yasalar önünde söz sahibi gözükse de uygulamada kadının Parlamentoda ve kamu karar alma mekanizmalarında temsil oranı çok düşüktür. 536 Milletvekilinden 77’si kadın, Hükümetteki 25 bakandan 1’i kadın, 25 bakan yardımcısından sadece biri kadın, 81 Valinin 1’i kadın, 30 Büyükşehir Belediye Başkanından 3’ü kadın, 51 Belediye başkanından sadece 1’i kadın, 919 İlçe belediye başkanından 33’ü kadın, 104 Rektörden 6’sı kadın, 25 Müsteşardan sadece bir tanesi kadın.”
Bu rakamlar daha almamız gereken çok yol olduğunu gösteriyor diye konuşan Akova, “Kadının siyasette temsil oranının yükselmesi için seçilebilecek yerlerden eşit kota getirilmesi ya da fermuar sisteminin uygulanıp, bir kadın, bir erkek adayın yerleştirilmesi çok önemlidir. CHP Tüzüğüne % 33 kadın kotası koyan tek partidir.” diyerek sözlerine ekledi.



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli