Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

AKOVA, SURİYEDEN KAÇAK ZEYTİNYAĞINI SORDU

AKOVA, SURİYEDEN KAÇAK ZEYTİNYAĞINI SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Suriyeden Türkiyeye kaçak olarak yurda sokulan zeytinyağının yerli üreticiyi mağdur ettiğini ve zeytin üreticilerinin zeytinyağı konusundaki şikâyetleri TBMM gündemine taşındı.

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Suriye`den Türkiye`ye kaçak olarak yurda sokulan zeytinyağının yerli üreticiyi mağdur ettiğini ve zeytin üreticilerinin zeytinyağı konusundaki şikâyetleri TBMM gündemine taşındı.  
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verdiği soru önergesinde şu hususları dile getiren CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, "7/13974 esas nosu ile "Suriye`den kaçak olarak ülkemize sokulan zeytinyağı hususunu ve sektörümüzü olumsuz etkileyen bu durumun incelenip, önlenmesi için yapılması gerekenleri" Bakanlığınızın cevaplandırması için verdiğim soru önergesine gelen cevapta Suriye`den ülkemize kaçak olarak zeytinyağı sokulmadığı belirtilmiştir. Ancak gazetelerde halen yer alan haberlere ve tarafımıza iletilen şikâyetlere göre, Suriye`de Azez, Manjeb ve El Bab`ta Zeytinyağı Fabrikalarının yağmalayan Özgür Suriye Ordusu militanlarının, çalıntı yağları Türkiye`ye soktuğu ve kaçak zeytinyağlarının litre fiyatının tankerle toptan satışlarda 1,25 Liraya kadar düştüğü belirtilmektedir. Ayrıca zeytinyağının kilogramı için 70 kuruş destekleme primi verileceği göz önüne alınınca, bir şekilde müstahsil makbuzu kesilen, kaçak zeytinyağlarının ülkemizde pazarlanması yerli üreticinin mağdur olmasına sebep olmaktadır." Diye yanıtlanması için soru önergesi verdi.
Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Suriye`den kaçak olarak yurda sokulan zeytinyağlarına müstahsil makbuzu kesildiği ve prim verileceği hususuyla ilgili ayrıntılı bir araştırma yapılmış mıdır?
Suriye`den kaçak olarak yurda sokulduğu öne sürülen, kendi üretimimizin % 20`si civarında zeytinyağının müstahsil makbuzu kesilmesini sağlayanlar hakkında tespit ve soruşturma açılması için çalışma yapılmakta mıdır?
Zeytinyağının sınırdan kaçak olarak geçmesini engellemek için ne gibi girişimlerde bulunulacaktır?
Mağdur olduklarını öne süren yerli üreticimiz için ne gibi çalışmalar yapılması planlanmaktadır? Diye sordu ve cevaplandırılmasını istedi.        
(Enver Dolgun)


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli