Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Akovadan Afet yaralarının sarılması Kanunu teklifi

Akovadan Afet yaralarının sarılması Kanunu teklifi

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, 2012 yılı içerisinde Balıkesir ili sınırları içinde yaşanan dolu, sel, aşırı yağış, taşkın ve don afetleri sebebiyle, ekinleri, ürünleri, hayvan varlıkları ...

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, 2012 yılı içerisinde Balıkesir ili sınırları içinde yaşanan dolu, sel, aşırı yağış, taşkın ve don afetleri sebebiyle, ekinleri, ürünleri, hayvan varlıkları veya seraları zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerin kayıplarının bir ölçüde olsa telafi edilmeye çalışılması için TBMM`ye Kanun Teklifi verdi.
Kanun Teklifinin genel gerekçesinde, "Balıkesir birçok ilçesi son zamanlarda aşırı yağan yağışlar, sel, taşkınların verdiği zarardan çok ciddi şekilde etkilenmiş, altyapısı hasar görmüş, ekili araziler kullanılamaz hale gelmiş, maddi zararın yanı sıra, can kaybı da yaşanmıştır. Ekim`in son haftası Marmara ilçesi ve çevre ilçelerde yaşanan felaketin yaraları sarılmadan, Körfez Bölgesinde etkili olan yağışların sebep olduğu sel ve taşkınlardan dolayı Burhaniye ve Gömeç ilçeleri ile Altınova beldesinde evlerde, işyerlerinde, alt ve üstyapıda, ekili arazilerde maddi, manevi büyük bir zarar meydana gelmiştir" ifadelerine yer veren Akova, devamında şu öneride bulundu: "Burhaniye ilçesinde Karınca Deresinin taşması neticesinde can kaybı yaşanmıştır. Bölgedeki mevcut çiçek seraları, zeytinlikler ve tüm ekili arazilerde çok büyük zararlar meydana gelmiştir. Balıkesir, tarım ve hayvancılık sektörü üretimi açısından ülkemizin lider illeri arasındadır. 2012 yılı içerisinde Balıkesir ili sınırları içinde yaşanan dolu, sel, aşırı yağış, taşkın ve don afetleri sebebiyle, ekinleri, ürünleri, hayvan varlıkları veya seraları zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerin kayıplarının bir ölçüde olsa telafi edilmeye çalışması, ülkemizdeki diğer vatandaşların ucuz, kaliteli tarım ve hayvansal ürüne kavuşmasını da katkı sağlayacaktır. 3570 No`lu Kararname ile çeşitli afetler nedeniyle zarar gören gerçek veya tüzel kişi üreticilerin T.C.?Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçlarının ertelenmesi kararlaştırılmıştı. 3789 No`lu Kararname ile 3570 No`lu Kararnamede olmayan iller de bu kapsama dâhil edildi. Balıkesir ili de 3789 No`lu Kararname ile kapsama alınmıştır. Ancak Kararnamenin kapsadığı tarih, 1/1/2012-28/8/2012 tarihleri arasında meydana gelen sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetleri nedeniyle ekinleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören gerçek veya tüzel kişileri kapsadığı için, daha sonra meydana gelen benzer tür doğal afetlerin verdiği zararlardan dolayı mağdur olan kişiler bu Kararnameden yararlanamamaktadırlar. Bu nedenlerle, 2012 yılı içerisinde Balıkesir ili sınırları içinde yaşanan dolu, sel, aşırı yağış, taşkın ve don afetleri sebebiyle, ekinleri, ürünleri, hayvan varlıkları veya seraları zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerin kayıplarının telafi edilebilmesi için, doğal afetten zarar gören üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredilerin ertelenmesi gereklidir."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false