Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Aksakal çiftçilerinden İsmet Koçyiğit:

Aksakal çiftçilerinden İsmet Koçyiğit:

?Ülkemizde çiftçilik yapmak korku filmine döndü

Bandırma´ya bağlı Aksakal Mahallesi´nin çiftçilerinden İsmet Koçyiğit, ?Ülkemizde çiftçilik yapmak korku filmine döndü? dedi.
Üreticinin, bu yıl ürününü 2015 yılı fiyatlarıyla satmak zorunda kaldığı halde zarar ettiğine dikkat çeken Koçyiğit, şu değerlendirmede bulundu:
?Ürünlerimizi 2015 yılı fiyatlarına göre satıyoruz ama çiftçinin masrafları, 2015´e göre ortalama yüzde 15-20 arasında arttı. İktidar belki iyi niyetli ama çiftçiye verilen yetersiz destek, çiftçinin cebine bile girmiyor. Çiftçi, her yeni yıla umutla giriyor ama zararla kapatıyor. Bu durumda da bankalara borçlanıyor. Çiftçi, artık kaderine razı duruma geldi. Çocukluğumdan beri toprakla çok ciddi şekilde uğraştığım, gerektiğinde tarlada yattığım halde ben bile para kazanamıyorsam, diğer çiftçilerin durumu daha da kötü demektir.?
Türkiye´nin çok iyi bir tarım politikasına ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Koçyiğit, şunları söyledi:
?Bu gidişle sürekli borçlanan çiftçilerin topraklarının yüzde 80´i satılarak başka ellere geçer. Devlet, çiftçinin borç faizlerini silmeli, ana para ödemelerini ise beş yılda, beş eşit takside bölmeli. Yoksa çiftçinin ayağa kalkması için başka çare yoktur.?
Koçyiğit, çiftçinin, kazancının bol olduğu 1990´lı yılların sulu tarımını özlediğini sözlerine ekledi.
Haber :Önder Balıkçı



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false