Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Alevi Derneğinden Aşure ikramı

Alevi Derneğinden Aşure ikramı

Erdek Alevi Kültür Derneği tarafından Muharrem ayı dolayısıyla aşure etkinliği düzenlendi.

Erdek Alevi Kültür Derneği tarafından Muharrem ayı dolayısıyla aşure etkinliği düzenlendi.
Halitpaşa Mahallesi Muhtar Ahmet Süzgün Caddesi üzerinde bulunan Erdek Alevi Kültür Derneği Başkanı Hacı Yıldırım`ın ev sahipliğinde düzenlenen törene, Erdek`te yaşayan alevi vatandaşlar ile Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Hikmet Onay, AK Parti ilçe teşkilatı, ADD Erdek temsilcileri, SODEV Genel Sekreteri Mehmet Tüm, Bandırma Alevi Kültür Derneği Başkanı Sevim Dektaş ve basın mensupları katıldığı tören duayla başladı.
Aşure Gününde konuşan Erdek Alevi Kültür Derneği Başkanı Hacı Yıldırım, "Değerli canlar, Muharrem ayı Ehli Beyt aşıkları olan Aleviler için çok önemli bir oruç ayıdır. Bu ay matem ayıdır, bu ayda mümin canlar oruç ve matem tutarak ibadetlerini yerine getirirler. Öncelikle, tutmuş olduğunuz Muharrem ayı orucu ve Kerbela Yas-ı matemimiz Cenab-ı Allah kabul etsin. Kerbela, mazlum ile zalimin, mümin ile münafıkın, haklı ile haksızın, hak ile batılının karşılaştığı yer olarak aklımıza gelir. Yaşanan bu zalim ve zulümler ilk de olmayacak son da olmayacaktır. 1372 yıl önce yaşanan Kerbela katliamı ne yazık ki günümüzde de zaman zaman böyle vakalar meydana gelmektedir. 61. Hicret yılının muharrem ayının 10. gününde Hz. Hüseyin 55 yaşında iken kendisiyle birlikte 72 taraftarını Kerbela`da hunharca şehit etmişlerdi. Aleviler yüzyıllardır Kerbela`da Hz. Hüseyin`in hak ve adalet uğruna şehit düşmesinin ve diğer 11 imamın da yine hak ve adalet uğruna şehit edilmelerinin anısına, Muharrem ayında 12 gün oruç tutulur. Kerbela`da, İmam Hüseyin`in şehit edilişi, İmam Zeynel Abidin`in sağ kalmasıyla Ehl-i Beytin soyu bugünkü Anadolu`ya kadar yayılmıştır. Muharrem ayının Aşure Günü, kutsal kabul edilen ortak değerdir. Bugünün değerini ve kutsallığını tarihler şöyle anlatıyor: `Adem peygamberin tövbesinin kabul edildiği gün, Hz. Nuh gemisini Cudi Dağının üzerine demirlemiştir. İbrahim Peygamberin, Nemrut`un ateşinden kurtulduğu gün, Hz. Yakup`un oğlu Hz. Yusuf`un hasretinden kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Aşure Günü çıkarılmıştır. Yunus Peygamberin, balığın karnından kurtulduğu gün, Hz. Musa düşmanlarından kurtulduğu, Firavun askerlerinin Kızıldeniz`de boğulduğu gündür. Saymakla bitiremeyeceğimiz bütün peygamberlerin refaha, kurtuluşa ve barışa ulaştıkları gündür. Onun içindir ki, Nuh Peygamber dahil ondan sonra gelen bütün peygamberler, Hz. Muhammed ve Hz. Ali`de 10 gün muharrem ayında orucu tutmuş ve Aşure pişirmişlerdir" dedi.
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Genel Sekreteri Mehmet Tüm ise, "İçinde bulunmuş olduğumuz Muharrem Ayının Aleviler için kutsal bir ay, Kerbela`da şehit olanlar için yapılan bir anma günü olduğunu söyledi.
Bu ayda 12 gün oruç tutulur ve oruçtan sonra da aşure dağıtılır şeklinde konuşan Tüm, "Muharrem ayı bir anma, yas günüdür. Kerbela`da ki şehitlerimiz anılır. Bu anma sadece Alevilere ait olmayıp, bu coğrafyada yaşayan, Kerbela olayından rahatsızlık duyan ve orada yapılan zulmün acısını yüreğinde taşıyan her kesim için anma günüdür diyerek sözlerine ekledi.
Törenin sonunda tüm konuklara aşure ikramında bulunuldu.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli