Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Antandros 2016 kazı etabı sona erdi

Antandros 2016 kazı etabı sona erdi

Edremit Altınoluk Mahallesi´nde bulunan Antandros Antik Kenti´nde Prof. Dr. Gürcan Polat başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının 2016 yılı programı sona erdi.

Edremit Altınoluk Mahallesi´nde bulunan Antandros Antik Kenti´nde Prof. Dr. Gürcan Polat başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının 2016 yılı programı sona erdi.
Altınoluk Mahallesi´nde 2001 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ege Üniversitesi ve Edremit Belediyesi´nin ortak çalışması ile kazı çalışmaları devam eden Antandros Antik Kenti´nde 2016 yılı kazıları sona erdi.
Antandros Antik Kentini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından kazı faaliyetleri ilgili basın toplantısı düzenlendi. Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka´nın katıldığı toplantıda kazılar, buluntular ve antik kentin son durumu ile ilgili bilgilendirme yapıldı.
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, yaptığı değerlendirmede ?Antandros sadece Edremit´in değil, tüm Türkiye´nin batıya açılan yüzü olma konusunda önemli tarihi değerlerden birisi. Bu değeri ortaya çıkarıp bölgemize ve turizme kazandırmak için bizlerde destek olmaya çalışıyoruz? dedi.
Kazı Başkanı Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat´ta kazı çalışmaları ve Antandros ile ilgili genel bir değerlendirmede bulundu.
Polat yaptığı konuşmada ?Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra ve Edremit Belediyesinin önemli maddi destekleri ile 11 Temmuz 2016 tarihinde başlayan arazi çalışmaları yaklaşık 4 ay sürerek, 1 Kasım 2016 tarihinde sona erecek. Farklı üniversitelerden 30 civarında bilim insanı ve öğrencilerin katılımları ile gerçekleşen kazı çalışmaları iki ana sektörde yürütülmüştür. Bunlardan ilki Yamaç Ev olarak isimlendirilen Roma villasıdır. Villanın açık avlusunda ve güneyinde yapılan kazı çalışmalarında yine villaya ait olduğu düşünülen sekiz dükkân açığa çıkarılmıştır. Villanın varlıklı sahibine ait olduğu düşünülen dükkânların kiraya verilerek gelir sağlandığı anlaşılmaktadır. Dükkânları kuzeyden sınırlayan duvarın, antik dönemde eğimden dolayı çökmesi nedeniyle dükkânların içinde yıkıldığı belirlenmiştir. Bu dolgu içerisinden ele geçen ve Efes Yamaç Evlerdeki duvar resimleri ile önemli benzerlik gösteren bitkisel bezemeli duvar resimleri villadaki zengin yaşamın kanıtlarını oluşturmuştur. Bu zengin yaşamı kanıtlayan bir diğer kanıt da, başı korunmamış mermer Athena heykelciğidir. Ayrıca yine bu alanda ele geçen ve M.Ö. 6. yüzyıla ait mimari pişmiş toprak süsleme elemanı parçası ile aynı döneme ait oldukça süslü kireçtaşı mimari parça, bu zengin yaşamın çok daha erken dönemlerden beri Antandros´ta var olduğunu açığa vurmuştur. Buluntular arasında ele geçen balık oltalarının formunun modern olanlarla aynı olması bu konuda bir değişikliğin yaşanmadığını gösterirken, oldukça büyük olmaları antik dönemde Edremit Körfezinde yakalanan balıkların boyutları hakkında fikir verici olmuştur. İkinci çalışma alanı ise kentin mezarlığı olan nekropolistir. 2016 yılında pithos, çatı kiremidi ve lahitlerden oluşan 17 adet mezar ve bunlara ait mezar hediyeleri gün yüzüne çıkarılmıştır. Bunlardan özellikle İ.Ö. 4. yüzyıla ait bir çocuk mezarında ele geçen yedi adet pişmiş toprak heykelcik dikkat çekicidir. Erken yaşta ölen çocuk mezarına bırakılan bu heykelciklerden çocuk ile annenin birlikteliğini vurgulayanlar özellikle çok anlamlıdır. Ayrıca bu yıl ekibimize iskeletler üzerinde çalışmak amacıyla İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden bilim insanları katılmış incelemek üzere diş örnekleri almışlardır. Bu yıl yapılan kazı çalışmalarında nekropolisin İ.S. 1. yüzyılda kullanımının sona ermesinden sonra, mezarların erozyonla gelen toprak ile kapandığı ve bu alana İ.S. 4. Yüzyıl itibarıyla işliklerin kurulduğunu gösteren kanıtlara ulaşılmıştır. Özellikle ele geçen veriler bu işliklerde şarap üretildiğine işaret etmektedir. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan içerisinde mermer heykelcik, pişmiş toprak heykelcikler, gümüş ve bronz sikkeler, dokuma tezgah ağırlıkları, kemik objeler ve cam kolye ucunun da yer aldığı toplam 52 adet eser restorasyon ve konservasyonları yapılarak Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesine teslim edilmiştir? dedi.
Haber Merkezi



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli