Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Antandros kenti gün ışığına çıkıyor

Antandros kenti gün ışığına çıkıyor

Edremit ilçesinde, Çanakkale-İzmir E-87 kara yolu üzerinde M.Ö. 4. yüzyıla ait tarihi Antandros antik kenti ve çevresinde yapılan kazılarda Roma villası kalıntılarına rastlandı.

Edremit ilçesinde, Çanakkale-İzmir E-87 kara yolu üzerinde M.Ö. 4. yüzyıla ait tarihi Antandros antik kenti ve çevresinde yapılan kazılarda Roma villası kalıntılarına rastlandı. 
Hedef Alliance Holding`in sponsorluğunda Altınoluk`ta sürdürülen tarihi Antandros antik kenti ve çevresinin araştırıldığı 13. sezon kazılarında M.Ö. 4. yüzyıla ait yeni ortaya çıkan yamaç evleri kazılarında bir Roma villası kalıntısının ortaya çıkması yılın sürprizi olarak değerlendirildi. 
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Gürcan Polat başkanlığındaki 25 kişilik bilim ekibi ile 25 kişilik çalışan işçilerin 12 Temmuz 2013 Perşembe günü Antandros antik kenti ve çevresinde yeni kazılara başlandığı ve Eylül ayının ilk haftası içerisinde son bulacağı belirtildi. 
Antandros antik kenti kazıları başkanı Doç. Dr. Gürcan Polat ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı doktora öğrencisi Deniz Arkan`ın iki alanda yapılan çalışmalarında bu sene Roma dönemine ait bir villanın planına ilişkin çalışmaların önem kazandığı açıklandı. 
Doç. Dr. Gürcan Polat, "3-4 gün önce bu kadar düz alanda beklemediğimiz bir Roma dönemine ait bir villanın mozaiklerine ulaştık. Roma dönemine ait villanın bir koridora açılan odalardan oluşan bir planı var. M.Ö. 4. yüzyıla ait olan surların üzerine oturan bir villa. Sur, özelliğini bitirmiş ve yerleşim alanlarına açılmış. Roma dönemine ait bir villanın üç mekanını tespit ettik. İki tanesi mozaik tabana sahiptir. Burası o kadar yüzeyde ki toprağın 10 ile 15 santimetre altında çıktı, ama ne yazık ki tarlanın sürülmesi ile bazı mozaikler büyük tahrip görmüş. Roma villasının tabanından çıkan mozaikler geometrik desenli olup, oda giriş yönünde bir yılan ve 4 ayaklı bir hayvana ait arka kısım korunmuş mozaiklere ulaştık. Tamamına ait çalışmalarımız sürüyor" diye bilgi verdi. 
Polat sözlerini şöyle sürdürdü : "Bir diğer alanda yapılan kazılarda M.Ö. 4. yüzyıla ait surun varlığı tespit edildi. Bu surun 16 metrelik bölümünü açtık. Yer yer 2,5 metre yükseklikte ve 7.5 metre botunda kaleleri var. Antandros antik kentinin Güre Beldesine bakan bölümdeki alan onarım görmüş. Burası bir savaş işaretini gösteriyor. Yine bu alandaki sur hamam altına giriyor. Kent Roma döneminde gelişmiş eski Helenistik dönem sınırlarını aşıp daha da gelişmiş durumda."
M.Ö. 1300 yıl evveline ait bir ev tespit ettiklerini açıklayan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim öğrencisi Deniz Arkan, "Yamaç evlerine ait evin ön kısmında ne var diye evin kesitini çıkarmaya çalışıyoruz. Güney terasını ve bahçe duvarlarını ortaya çıkartacağız. Bulunan arkeolojik eserler restorasyon çalışmalarıyla tekrar boyutlandırılıyor. Çalışmalar esnasında ortaya çıkan parçalar ile sikke`ler temizlenip incelemeye alınıyor" dedi. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı