Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Antik kentte incelemeler sürüyor

Antik kentte incelemeler sürüyor

Erdekin 5 kilometre yakınında antik Kent Kyzikosda olan Hadrianus Tapınağının ortaya çıkarılması çalışmaları sürerken Kent yakınındaki Kyzikos mezarlığında da jeofizik tarama çalışmaları başladı.

Erdek`in 5 kilometre yakınında antik Kent Kyzikos`da olan Hadrianus Tapınağı`nın ortaya çıkarılması çalışmaları sürerken Kent yakınındaki Kyzikos mezarlığında da jeofizik tarama çalışmaları başladı. Antik yeraltı kalıntılarınının tesbit edilmesi için Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yard. Doç. Dr. Çağrı Çaylak başkanlığında; Öğretim Görevlisi Sinan Koşaroğlu ve Yüksek Lisans Öğrencisi Abdullah Ayyıldız çalışmalara başladı. İçinde zeytin ağaçlarının da bulunduğu yaklaşık 250 metrekarelik bir alanda jeofizik taraması yapıldığını belirten Yard. Doç Dr. Çağrı Çaylak yer radarı yöntemi ile manyetik yöntemin uygulandığını söyledi ve "Çalışmada 2 yöntemi karşılaştıracağız. 
Yer altı yapıları, mezar ve lahit gibi yapıları ortaya çıkarmaya çalışacağız. Yaklaşık 15 gün süren jeofizik tarama çalışmaları sonunda elde edilen verileri rapor halinde yetkililere vereceğiz" dedi  
4 yıl önce de ayni bölgede Kyzikos antik kent kazı başkanı Erzurum Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Yard. Doç. Dr. Nurettin Koçhan`ın başkanlığındaki ekip tarafından başında silindir biçiminde bir taş üstünde yazıtlar da olan ve bir aileye ait olduğu belirlenen bir lahit aile mezarı ortaya çıkarılmıştı. Kazı sonunda  Roma dönemine ait 1800 yıllık ve  içinde ölü hediyeleriyle birlikte 10 kişinin  kafatası olan bir lahit mezar ortaya çıkarılmıştı.
Haber : Erdem Özcan 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false