Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Asa: ?Erdek Kooperatifi ürün alırken kaybediyor?

Asa: ?Erdek Kooperatifi ürün alırken kaybediyor?

Asa, üretici ortakların haklarını korumak için şeffaf ve profesyonel bir yönetim anlayışı ile çalıştıklarını belirterek, Erdek Kooperatifi´nin zarar ettirildiğine yönelik iddialara açıklık getirdi.

Asa, üretici ortakların haklarını korumak için şeffaf ve profesyonel bir yönetim anlayışı ile çalıştıklarını belirterek, Erdek Kooperatifi´nin zarar ettirildiğine yönelik iddialara açıklık getirdi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Erdek Kooperatifi´nin sistemli bir şekilde zarar ettirildiğine yönelik basına yansıyan iddialara cevap verdi.

/resimler/2015-9/17/0104567440142.jpg

Asa, Marmarabirlik´in ürün bedeli ödemelerinde, kooperatiflere aktarılan finansman bedelinin ortadan kaldırılmasını isteyen S.S. 162 S. Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´ne, ?İlgili kanun kapsamında böyle bir uygulama söz konusu değildir.? cevabı verdi.

Marmarabirlik´in 4572 Sayılı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Kanunu ve ana sözleşme çerçevesinde yönetildiğini hatırlatan Asa, 2000 yılında başlayan yeniden yapılandırmanın ardından, 2004 yılında gerçekleşen intibak işlemleri ve ortaklık yenilemeleri ile birlikte Marmarabirlik ve kooperatiflerin ana sözleşmelerinin değiştirilmesiyle yeni bir döneme başlandığını açıkladı.

Asa, mevzuata ilişkin düzenlemelerin açık ve net olduğunu belirterek, ?Bu düzenlemeler bugün yapılmamıştır. Söz konusu tarihten bu yana aynı mevzuat uygulanmaktadır. İşleyişle ilgili sıkıntılar varsa, suçlusu Erdek´te aranmalıdır. Marmarabirlik´in geçmişte karşılaştığı 11 milyon Türk lirasını ödediğimiz toplam 45 milyon liralık vergi borcunun kaynağı da yine Erdek´tedir. Ayrıca o dönemde genel müdür yardımcısı olarak görev yapanlar, mevcut sistemi eleştirmek yerine vergi borcunun hesabını versinler.? diye konuştu.

Asa: ?Marmarabirlik´te sistem aynıdır?

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Genel Kurulu´nda, depo kirası ve finansman giderleri konusunun yeni bir sistem kurulmuş gibi yansıtıldığını ifade eden Asa, ?Genel Kurul´da kooperatiflerin Marmarabirlik´e depo kirası ve finansman gideri ile zarar ettirildiği söylenmiştir. Oysa ki 2004 yılından beri Marmarabirlik´te hiçbir şekilde sistem değişikliği olmamıştır. Mevcut sistem mevzuat değişikliğinden bu yana Birlik Yönetim Kurulu tarafından aynı şekilde uygulanmaktadır? ifadelerini kullandı.

Asa: ?Ürün bedelleri peşin ödeniyor?

Kira ve finans giderlerinin kaynağını rakamlarla açıklayan Asa, Erdek Kooperatifi´nin ortalama bir yıllık havuz kirasının 423 bin TL tutarında olduğu bilgisini verdi.

Asa, kooperatiflerin Marmarabirlik´e yaptıkları kredi ödemelerinin ise ürün bedeli ödemeleriyle ilgili olduğunu belirterek, ?Kampanya dönemlerinde ürün bedelleri Marmarabirlik tarafından karşılanmakta ve ödemeler kooperatifler aracılığıyla yapılmaktadır. Erdek Kooperatifi´nin talebi halinde, ortaklardan aldıkları ürün bedellerini daha uzun vadelerde ödeyebilirler. Böylece finansman giderlerini de düşürebilirler? diye konuştu.

Asa: ?En düşük faiz oranı uygulanıyor?

Kooperatiflere, ürün bedelleri karşılığında yapılan ödemeler için en düşük faiz oranının uygulandığına dikkat çeken Asa, ?Maliye Bakanlığı´nın Kurumlar Vergisi Kanunu Transfer Fiyatlandırma Tebliği kapsamında, kooperatiflerden finans gideri alınmaması mümkün değildir. Bu da herkes tarafından bilinmektedir. Erdek Kooperatifi, finans gideri gerçekleştirmeden bu işi yapabiliyorsa, bu yöntemi Marmarabirlik ile de paylaşmasında yarar olduğunu düşünüyoruz.? şeklinde konuştu.

Asa: ?Kooperatif kayırmacı olamaz?

Asa, ?Marmarabirlik yönetiminde görev alan yöneticilerin, öncelikle kendi kooperatif stoklarını satma çabası içinde bulundukları ve bunun da Erdek Kooperatifi´nde zarara neden olduğuna? yönelik iddialara da tepki gösterdi. Marmarabirlik Yönetim Kurulu´nda Erdek Kooperatifi´nden de bir temsilcinin yer aldığını dile getiren Asa, Orhangazi Kooperatifi´nden herhangi bir temsilci olmamasına rağmen söz konusu kooperatifin karlı durumda olduğunu kaydetti.

Asa: ?Erdek ürün alırken kaybediyor?

Başkan Asa, Erdek Kooperatifi´nin zarar etmesinin ardındaki nedenlerin Yönetim Kurulu tarafından incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

?Zararın nedenlerine bir örnek verecek olursak, teslim alınan ürünlere bakmamız yeterli olacaktır. Marmarabirlik, kooperatiflerden salamura veya olgunlaşmış zeytin alımlarını A, B, C kalite olarak yapmaktadır. 01.01.2015 tarihinden bugüne kadar Erdek Kooperatifi´nden toplam 2 bin ton ürün çekilmiştir. Alınan ürünlerin 100 tonunu A kalite, 500 tonunu B kalite, bin 150 tonunu C kalite ve 250 tonunu da ezmelik oluşturmaktadır. Buradan da görüleceği üzere, Erdek Kooperatifi´nde ezmelik zeytin miktarı, A kalitenin 2 buçuk katıdır. Kısacası Erdek Kooperatifi ürün alımlarında kaybetmektedir. Her kalite arasında ortalama 15 kuruş fiyat farkı olduğundan, Erdek Kooperatifi´nin zararının nereden geldiği çok açıktır. Erdek Kooperatifi, ürün alımları ve depolama koşullarına önem vererek, kalite ve kalibre kaymalarını çözdüğü takdirde, Marmarabirlik´in kar eden kooperatiflerinden biri haline gelecektir. Hiçbir kooperatifin kağıt üzerinde kar veya zarar ettirilmesi mümkün değildir. Uygulamada hata yoksa teoride de zarar olmaz.?

Asa: ?Ürün çekimleri planlı yapılıyor?

Asa, ürün çekimleri konusunda kooperatiflerin alım miktarıyla orantılı işlem yapıldığına dikkat çekerek, ?Bu zamana kadar böyle olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır. Kamuoyunun huzurunda belirtmek isterim ki yapılan planlama çerçevesinde, Erdek Kooperatifi´nin 2013 ve 2014 ürünlerinin tamamı, 2016 Nisan ayında bitecektir, stokta 1 kilogram olgunlaşmış ürün kalmayacaktır? şeklinde konuştu. Başkan Asa, Erdek Kooperatifi´nin depolama alanı ve idari binalarının bulunduğu yerlerin Marmarabirlik´e bağışlandığına yönelik söylemlere karşılık ise Kooperatifler Kanunu kapsamında bütün kooperatifler için aynı uygulamanın söz konusu olduğunu söyledi.

2015/2016 ürün alım kampanyası öncesinde bilgi veren Asa, şöyle konuştu:

?Erdek Kooperatifi ortaklarımızın bu tür konulardan ziyade, yaklaşan ürün hasat dönemiyle ilgili açıklamalar bekledikleri düşüncesiyle Marmarabirlik olarak kampanya öncesi hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Kimseyle tartışmak niyetinde değiliz, hiç kimseye de verilemeyecek hesabımız yoktur. Ancak ortaklarımıza doğruları açıklamak zorundayız. Önümüzdeki günlerde de ortaklarımızı ürün alımları ile ilgili bilgilendirmeye devam edeceğiz.?



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli