Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Aşağıyapıcıda ÇED toplantısı gergin geçti

Aşağıyapıcıda ÇED toplantısı gergin geçti

Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. (BAGFAŞ) tarafından, mevcut olan entegre gübre tesislerinin yanına yapılmak istenen..

Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş.(BAGFAŞ) tarafından, mevcut olan entegre gübre tesislerinin yanına yapılmak istenen "CAN-Kalsiyum Amonyumnitrat Fabrikaları ve İlgili Yardımcı Tesisleri ve Amonyak Tankı (Azotlu Gübre Fabrikası)" tesis edilmesi ve işletilmesi ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği (ÇED) konulu toplantı, ilçemize bağlı Aşağıyapıcı Köyü`nde gerçekleştirildi.
Köy kahvesinde, Balıkesir İl Çevre Müdürlüğü Şube Müdürü Günnur Berk`in başkanlığındaki  toplantı, yeni fabrikayı kuracak BAGFAŞ`ın danışman firmasının temsilcisi Yücel Güngör`ün konuşmasıyla başladı. Güngör, kurulacak fabrika hakkında teknik bilgiler verdi.
Büyük tepkiler
Ardından düşüncelerini açıklayan tüm konuşmacılar, kurulacak yeni fabrikaya karşı çıkarak büyük tepki gösterdiler. Bandırma, Erdek ve Edincik`ten gelen çok sayıda vatandaş, BAGFAŞ`ın yıllardır bölgede yaşayan insanların sağlığını tehdit ettiğini öne sürerek, yeni fabrikanın yapılmasını istemediler.
Ay ve Sevinç`in tepkisi
Edincik Belediyesi Meclis Üyeleri Bünyamin Ay ve Raif Sevinç de, BAGFAŞ`ın yeni fabrikasına karşı çıktılar.  Ay, "Birkaç kişi milyoner olacak diye yüzlerce insanın kanserden ölmesini istemiyoruz" diye konuştu.
Edincikli Mehmet Aytekin de, "Fabrika sahipleri, İstanbul`da bulunan köşklerinde oturuyorlar. Ama bizler, bu bölgede yaşıyoruz. Burada yaşayan insanların hayatları, pamuk ipliğine bağlı" dedi.
Deprem riskine dikkat çekildi
Toplantıya katılanların çoğunluğu, Bandırma ve yöresinde sürekli artan kanser olaylarına dikkati çekerken, Bandırma Belediye Meclis Üyesi, İnşaat Mühendisi Suat Ok da, bölgemizin, birinci derece deprem kuşağında yer aldığının altını çizdi. Japonya`daki inşaat mühendislerinin, bizim inşaat mühendislerinden daha ileri düzeyde bulunmasına karşın son depremde birçok sanayi tesisinin yıkıldığına dikkati çeken Ok, "BAGFAŞ`ın yapmak istediği yeni fabrika konusunda deprem için nasıl önlem alınacaktır? Çocuklarımıza dokunmayın beyefendiler!" dedi.
Gazeteci-Yazar Arıcan da eleştirdi
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan da, BAGFAŞ`ın yanı sıra son yıllarda bölgemizin, çevre ve insan sağlığına zararlı sanayi kuruluşlarıyla kuşatıldığını vurgularken, bu kuruluşlara ciddi bir denetim uygulanmadığını öne sürdü.
BAGFAŞ temsilcisi konuşamadı
Eleştirilere yanıt vermek için söz alan BAGFAŞ`ın Teknik Müdürü Yılmaz Aga ise büyük tepki aldı. Aga`nın sözlerine başlamasının ardından, toplantıda hazır bulunanlar, "Size güvenmiyoruz. Bu nedenle sizi dinlemek istemiyoruz" diyerek, toplantıdan ayrıldılar.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli